Pentagon radio Obami iza leđa

© Evan VucciBarak Obama i Ešton Karter
Barak Obama i Ešton Karter - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je godinama obaveštavao sirijsku vojsku o delovanju islamskih ekstremista iz straha da bi u Siriji mogao da izbije totalni haos ukoliko bi uspeo plan administracije američkog predsednika Baraka Obame da svrgne sa vlasti Bašara el Asada.

Informacije koje je objavio renomirani američki istraživački novinar Sejmur Herš, pokazuju veliki jaz u postupanju između vrhovne komande američkih snaga i političkih zvaničnika u Beloj kući, kada je u pitanju borba protiv ekstremista u Siriji i u Iraku.

Pentagon - Sputnik Srbija
Pentagon saopštio da su ubijena trojica lidera DAEŠ-a

„Izgleda da američka vojska ne prima sa velikim entuzijazmom to što Obama govori da Asad mora da ode. Vojska daje Damasku obaveštajne podatke i analize, ali se to ne radi direktno“, rekao je Heršu neimenovani zvaničnik.

Komanda Pentagona je u leto 2013. godine u veoma poverljivom dokumentu Obaveštajne bezbednosne agencije navela da bi svrgavanje Asada napravilo totalni haos u Siriji i da bi ona tada postala lak plen za islamističke ekstremiste.

„U to vreme, CIA je slala oružje iz libijskih skladišta u Siriju, preko Turske, tokom jedne cele godine. To je počelo da se dešava neposredno nakon ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija“, rekao je on.

Prema Heršovom izvoru, tada su oružje dobijale sve grupe koje su protivnici Asadove vojske, uključujući Nusra front i DAEŠ, takozvanu Islamsku državu, dok je takozvana umerena opozicija isparila, a Slobodna sirijska vojska je okrnjena i svedena na grupu stacioniranu u jednoj vazdušnoj bazi u Turskoj.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Pentagon: Koalicija spremna za saradnju s Rusijom ako bude neophodno

On je naveo i da je komanda Pentagona verovala da Asada ne mogu da zamene fundamentalisti.

„Američka vojska je prepoznala momenat i morala je da se suprostavi Obaminoj politici koja je bila osuđena na propast. General Martin Dempsi je odlučio da prosledi podatke o ekstremistima, ali bez korišćenja političkih kanala. Bilo je jasno da je Asadu potrebna bolja obaveštajna služba. Obama nije to znao, Obama ne zna šta komanda Pentagona radi u svakoj situaciji. To nije znao nijedan predsednik“, istakao je izvor.

Nekadašnji šef Obaveštajne bezbednosne agencije general Majkl Flin rekao je da je izveštaj u kojem su se pojavila mišljenja da bi svrgavanje Asada izazvalo haos bio suprotan svemu onome što je radila Obamina administracija koja nije želela da čuje istinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala