„Gasprom njeft”: Cena nafte uskoro 100 dolara za barel

© REUTERS / Lucy NicholsonPumpe za naftu
Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene za naftu mogu pasti još niže ali samo na kratko, jer će se ubrzo vratiti na vrednost od oko 100 dolara za baerl, smatra šef „Gasprom njefta” Aleksandar Djukov.

„Treba uzeti u obzir igru obaranja vrednosti nafte zbog povećanja referentne kamatne stope u SAD. Cena se najzad stabilizovala. Teoretski gledano, ukoliko se ta igra nastavi, cena može da padne još niže, ali očigledno je da je to kratkoročno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dugoročno gledano cene će početi da se vraćaju na vrednost od 100 dolara za barel, jer je ta cena poštena i prema kupcima i prema proizvođačima.

Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Cena nafte najniža za poslednjih 11 godina

Istovremeno, Djukov je ocenio da Rusija ne treba da menja strategiju u pokušajima da utiče na povećanje svetske cene nafte.

„Mi se ne osećamo slabo u ovoj igri, imamo dobru rezervu. Ne vidim smisla u menjanju strategije, jer ne možemo izgubiti ovu borbu sa konkurencijom. Ovo je igra nerava, ali je Rusija za tu igru spremna, rekao je Djukov.

Govoreći o mogućnosti smanjenja proizvodnje nafte kako bi se uticalo na cenu, Djukov je rekao da je za tako nešto neophodno da sve zemlje to učine.

„Sve zemlje bi trebalo da smanje proizvodnju nafte na tri do pet odsto. Ukoliko to učini samo Rusija, ona mora da smanji proizvodnju na 20 odsto. To je veoma komplikovano i preti opasnost da neko drugi zauzme tu nišu na svetskom tržištu koju trenutno drži Rusija“, dodao je on. Šef „Gasprom njefta“ je dodao da bi cena nafte istog časa mogla da se vrati na nivo od 65 dolara za barel samo ako bi se sa svetskog tržišta uklonilo oko dva miliona barela nafte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala