Slovenija će jednom „sazreti” za gej brakove

© AFP 2023 / MARTIN BERNETTI Gej parovi
Gej parovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec isključio je mogućnost destabilizacije koalicione vlade premijera Mire Cerara nakon što je na referendumu odbijen zakon o pravima istopolnih zajednica i izrazio uverenje da će Slovenija jednom „sazreti” kako bi ih prihvatila.

„Referendum ne znači da je ovoj vladi izrečeno nepoverenje”, kazao je novinarima Erjavec, predsednik Demokratske stranke penzionera (DESUS).

Dodao je da će vlada ostati stabilna do kraja svog mandata i da premijer Cerar početkom iduće godine predviđa samo manju rekonstrukciju vlade.

Sve tri stranke Cerarove koalicije podržavale su zakon kojim bi istopolni partneri dobili pravo na venčanje pred matičarem, na usvajanje dece i ostala prava koja imaju bračni parovi.

Gej par - Sputnik Srbija
Gej brakovi u Crnoj Gori od 2017. godine?

Zakon je u nedelju odbacila dvotrećinska većina od 47 odsto izašlih birača, pa on neće stupiti na snagu iako je u parlamentu usvojen velikom većinom.

Erjavec smatra da je rezultat referenduma posledica trenda u evropskoj politici, gde je sve više konzervativizma i radikalizacije koje se treba bojati.

„Pokazalo se da Slovenija nije tako liberalna kako smo mislili i da zna biti vrlo konzervativna, a referendum je dodatno podelio našu javnost, što nije dobro”, rekao je i istakao da misli da će sazreti vreme kad će i slovenačka javnost biti spremna da prihvati rešenja koja je predviđao pomenuti zakon koji je na referendumu odbačen.

Premijer Cerar, čija je Stranka modernog centra (SMC) članica Evropskog saveza liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE), zasad nije komentarisao rezultat referenduma, niti je o toj temi govorio tokom predreferendumske kampanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala