Porošenko uslovljava žitelje Donbasa bezviznim režimom

© Sputnik / Nikolaй Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će za žitelje samoproglašenih republika Donjecka i Luganska bezvizni režim važiti tek kada ove teritorije budu vraćene pod kontrolu Kijeva.
Zapad mora finansirati Ukrajinu - Sputnik Srbija
Bezvizni režim EU za Ukrajinu — deo strategije NATO-a

U petak je na sajtu Evropske komisije objavljena konačna verzija izveštaja u kojem je saopšteno da je Ukrajina ispunila sve zahteve za prelazak na bezvizni režim. 

Početkom sledeće godine Evropska komisija će preporučiti unošenje odgovarajućih izmena u viznu regulativu Evropske unije. 

„Garantovaćemo da će svi ukrajinski građani koji žive na privremeno okupiranoj teritoriji moći da dobiju i biometrijske pasoše i pravo bezviznih putovanja kada bude vraćen ukrajinski suverenitet, vlast, registri koji garantuju izdavanje pasoša ukrajinskim građanima“, rekao je Porošenko u intervjuu ukrajinskom televizijskom kanalu Inter.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Jacenjuk: Ukrajina će odgovoriti istom merom na ruske sankcije

On je naveo da je to jedna od strategija za vraćanje Donbasa u sastav Ukrajine, kao i „jedna od prvih strategija“ za vraćanje Krima.

On nije isključio mogućnost da pojedini žitelji Donbasa, kao i ruskog Krima dobiju ukrajinske biometrijske pasoše neophodne za bezvizna putovanja u Evropsku uniju, ali će se ti slučajevi razmatrati zasebno. 

Porošnko je ponovio da je uveren da će bezvizni režim za Ukrajinu početi da važi već 2016. godine, kao i da je zadovoljan što je EU produžila sankcije Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala