Pentagon: Udar na iračku bazu obostrana greška

© Flickr / Andrés FelicianoPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki sekretar odbrane Eš Karter izjavio je da je incident u kojem je američki avion pogodio iračku vojnu bazu „obostrana greška“, prenosi AP.

„On (premijer Iraka Hejder el Abadi) i ja saglasili smo se da je to događaj zbog kojeg obojica žalimo, kao i da će tim povodom biti pokrenuta istraga, ali takve stvari se događaju kada se borite rame uz rame“, rekao je Karter, prenosi Rojters.

Iračka vojska - Sputnik Srbija
Američka vojska kriva za pogibiju iračkih vojnika? (video)

Irački ministar odbrane Kaled el Obeidi ranije danas je rekao da je devet iračkih vojnika poginulo kada su ratni avioni koalicije protiv DAEŠ-a na čelu sa SAD greškom izveli udar na iračke trupe u blizini grada Faludže.

„Koalicione vazdušne snage su juče pokrivale napredovanje kopnenih trupa u blizini Faludže, pošto irački helikopteri nisu mogli da polete zbog loših vremenskih uslova. Konačni bilans je devet ubijenih vojnika, među kojima je i jedan vojni oficir“, rekao je novinarima Obeidi.

Iračka Združena operativna komanda saopštila je juče da je u takozvanoj prijateljskoj vatri američkih vojnih aviona zapadno od Bagdada poginulo ili povređeno deset iračkih vojnika.

Združena operativna komanda, koja upravlja operacijama iračke vojske usmerenim protiv DAEŠ-a, takozvane Islamske države, saopštila je da je tokom vazdušnog napada američkih aviona na DAEŠ bilo žrtava sa obe strane — i kod džihadista i kod iračke vojske, preneo je AFP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala