Američki PRO već u Rumuniji

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI Protivraketna odbrana SAD
Protivraketna odbrana SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD i Rumunija završile su raspoređivanje američkog kompleksa protivraketne odbrane (PRO) u rumunskoj vojnoj bazi u Deveselu. Početkom naredne godine, on će biti priključen sistemu protivraketne odbrane NATO-a, saopštio je šef diplomatije Rumunije Lazar Komanesku i ambasador SAD u toj zemlji Hans Klem.
PRO NATO - Sputnik Srbija
Američki PRO sistem meta Rusije u slučaju agresije

„Ovaj štit ima za cilj sprečavanje potencijalnih pretnji koje dolaze van Evrope. On nije usmeren ka Rusiji i ne može da joj predstavlja pretnju. Mi smo to više puta objašnjavali“, rekao je Klem.

Očekuje se da baza u kojoj se nalaze snažan radar, protivvazdušne rakete i komunikaciona sredstva početkom naredne godine bude priključena sistemu PRO NATO-a, što će kompletirati radove.

Ranije je bilo saopšteno da su Ambasada SAD u Rumuniji i rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštili da je baza u gradu Deveselu sa elementima američkog PRO „tehnički funkcionalna“.

Bazu u Deveselu izgradili su sovjetski stručnjaci 1952. godine. To je prvi objekat protivraketne odbrane SAD u Istočnoj Evropi — planira se da će se drugi nalaziti u Poljskoj od 2018. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala