Kijev manipuliše Minskim sporazumom

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGodišnja konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina
Godišnja konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zainteresovana da se što pre reši sukob u istočnoj Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i ponovio da u Ukrajini nema regularnih ruskih jedinica.

„Zainteresovani smo da se taj sukob što pre reši, ali ne putem fizičke likvidacije ljudi na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Putin.

Pres-konferencija Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putin: Šta će nam baze, i bez njih možemo sve (video)

Istakao je i da se Moskva zalaže za sprovođenje Minskih sporazuma, ali je napomenuo da Kijev manipuliše tačkama sporazuma i da ili ne sprovodi, ili kasni sa sprovođenjem dogovorenog. Osvrnuo se i na situaciju koja nastupa od 1. januara kada na snagu stupa SSP Ukrajine sa Evropskom unijom.

„Nažalost, 1. januara prognoziramo pogoršanje naših ekonomskih odnosa, jer smo prinuđeni da donesemo odluku da sa Ukrajinom više nećemo raditi kao sa članom zone slobodne trgovine ZND. Rukovodioci EU su me molili da ne isključujemo Ukrajinu iz zone slobodne trgovine i da joj ne ukidamo preferencije u nadi da ćemo u trilateralnom formatu tokom pregovora uneti dodatne izmene putem protokola koji bi garantovali naše interese. Do jula smo sto puta molili da se sretnemo. Tek u julu su počeli kontakti i oni nisu imali rezultata“, konstatovao je Putin.

Jedno od postavljenih pitanja ruskom predsedniku na pres–konferenciji ticalo se i ’Južnog toka‘.

„On je bio smišljen da bi se pomoglo Bugarskoj, ali ga ona nije htela“, rekao je Putin.

On je Istakao da ni „Turski tok“ ne zavisi od Rusije i da su Moskvi potrebne pismene garancije Evropske komisije da će sve trase tog gasovoda biti realizovane i da predstavljaju prioritet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala