Iran zabranjuje stotine američkih proizvoda

© Foto : PixabayKoka-kola
Koka-kola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je objavio listu više od 200 proizvoda iz SAD koji podležu zabrani, što bi moglo da uspori priliv stranih proizvoda u zemlju, uoči ukidanja američkih sankcije Iranu, iranski mediji navode.

Lista, koju je objavila organizacija „Trejd promoušn organizejšn of Iran“ obuhvata asortiman od 227 proizvoda, uključujući žvakaće gume, cigarete, ce-de i de-ve-de diskove, stolove za bilijar, kancelarijsku opremu, luksuznu robu, hranu, čaj i slike, pored vojne opreme kao što su tenkovi i oklopna vozila, novinska agencija „Tasnim njuz ejdžensi“ izveštava.

Američki predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama produžio sankcije Iranu

Lista je sačinjena po naredbi iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneja kao odgovor na blokadu američkog uvoza.

Američki proizvodi često nalaze svoj put na iransko tržište kroz kanale.

Postoje i drugi putevi, kao što su zaobilazak licenciranja i direktna trgovina za robu koja nije obuhvaćena američkim sankcijama, što rezultira time da američki proizvodi završavaju na iranskom tržištu.

Američka hrana i pića kao što su koka-kola i pepsi imaju lokalne punionice i distributere u Iranu, ali oni kažu da nemaju nikakve veze sa američkim brendovima.

Veliki deo krijumčarenih cigareta u Iranu je američke proizvodnje. Oko 6-7 milijardi cigareta „Marlboro“, koje proizvodi „Filip Moris“, godišnje se potroše u Iranu, agencija javlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala