Rusija izvezla oružje u vrednosti od 11,6 milijardi dolara

© AFP 2023 / Leila GORCHEVMK-82
MK-82 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je ove godine izvezla naoružanje u vrednosti od oko 11,6 milijardi dolara, dok se celokupna porudžbina vojne opreme procenjuje na više od 57 milijardi dolara, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije za vojna pitanja Vladimir Kožin.
Su-35 - Sputnik Srbija
Rusija zauzima drugo mesto po izvozu oružja

„To je pokazatelj da je ruski vojni sektor veoma uspešno odradio svoj posao. Dosad je izvezeno 11,6 milijardi dolara, a isporuke i dalje traju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija će najverovatnije uspeti da ostvari sve planove o kojima je bilo reči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom početkom godine.

On je precizirao da je celokupan vojni sektor pretrpan porudžbinama sve do 2020. godine, i da je zbog toga primoran da pojedinim zemljama odbija narudžbine.

Govoreći o isporukama protivvazdušnih sistema S-300 Iranu, Kožin je istakao da je sve spremno kako bi se to i dogodilo.

Avioni Su-25SM - Sputnik Srbija
Rusko oružje protiv terorista u Siriji

„Sistemi S-300 će Iranu biti isporučeni u toku naredne godine. Istina je da se proces isporuke malo odužio, ali reč je o kompleksnim sistemima i isporuka ne može biti sprovedena momentalno“, rekao je on.

Kožin je takođe rekao da je primetan porast interesovanja za rusko naoružanje, posebno za oružje koje se uspešno koristi u vojnim operacijama u Siriji.

„Jedno je gledati reklamne snimke i pamflete, a sasvim drugo je videti realnu primenu tog oružja, njenu efikasnost i postignute rezultate“, kazao je Kožin.

Pomoćnik ruskog predsednika je takođe istakao da Rusija ne isporučuje oružje Sirijskoj slobodnoj armiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala