Nikolić: Hram Svetog Save je naša Nojeva barka

© Tanjug / Rade PrelićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Društvo za podizanje Hrama Svetog Save obeležilo je danas 120 godina postojanja, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je tom prilikom da je ideja uzdizanja tog Hrama veća od nas samih i da je posvećenost toj jedinstvenoj zajedničkoj kući - posvećenost Srbiji, i zato zadatak za sva vremena.

Nikolić je rekao da Hram jeste, i da će biti naša Nojeva barka u kojoj nalazimo spas od istorijskih potopa, svetskih ratova, golgota i iskušenja.

Hram Svetog Save - Sputnik Srbija
Rusi će preobraziti Hram Svetog Save

Hram je, kako je istakao, od nastanka prevazišao priču o građevini u cigli i kamenu i on je metafora našeg postojanja, nade, ostanka i opstanka, mera naše hrišćanske posvećenosti, ljudskog odgovora na povesno slovo o uzdizanju naroda i otadžbine, naša sama suština.

„A to su materijali od kojih se grade nacija i država, sistem vrednosti na kome počivamo. I zbog tih materijala, uzidanih u temelje našeg postojanja, Hram Svetog Save jeste kuća svih građana Srbije“, poručio je Nikolić u svečanom delu sednice Društva kojom je obeležen jubilej.

Podsećajući da će zahvaljujući Rusiji u tom Hramu biti naslikane i freske, predsednik Srbije je istakao da je taj Hram zaklon od zaborava i vekovnih iskušenja, ali i srpsko i srpsko-rusko zaveštanje zajedništva i sloge.

Prema njegovim rečima, Društvo za izgradnju hrama na Vračaru je važna institucija, a njegovih 120 godina postojanja važan je jubilej za Srbiju.

„Svi smo deo tog društva, bez obzira da li smo formalno njegovi članovi. Zahvalnost dugujemo svakom darodavcu čiji su prilozi bitno doprineli da se Hram gradi, ali ne manje hvala svakom čoveku koji je priložio koliko može“, rekao je Nikolić.

Patrijarh Irinej je poručio da je pri kraju završetak kripte, a da uskoro kreće oslikavanje oltara i centralne kupole.

Plan je da radovi krenu sledeće godine, a da budu završeni 2019. godine.

„Ovo je veliki dan u istoriji našeg naroda i SPC“, poručio je patrijarh i naveo da na Hramu treba zahvaliti Bogu i Svetom Savi, ali i svima drugima koji su doprineli da danas, 76 godina od početka gradnje, vidimo podignuti Hram u kome se obavljaju bogosluženja.

Tomislav Nikolić sa članovima ruske delegacije - Sputnik Srbija
Izrada mozaika u Hramu Svetog Save do 2019.

„Hram je veličanstveno delo i predstavlja ponos našeg naroda, ali i celog pravoslavnog sveta“, poručio je patrijarh Irinej.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin istakao je da je Hram svojevrsna „vizitkarta“ Beograda i da se u njemu odražava sva slavna i tragična istorija.

Uz nadu da će taj veliki pravoslavni hram biti završen do kraja, Čepurin je poručio da će to biti veliki simbol pravoslavne vere na Balkanu i srpske države.

Poručuje i da će Rusija učiniti sve što je do nje da se uspešno realizuju radovi na unutrašnjem uređenju Hrama.

U svečanom delu sednice dosadašnjem predsedniku Društva Miodragu Babiću uručen je Orden kralja Milutina, a pročitano je i pismo zvaničnog predstavnika predsednika Rusije Vladimira Putina Ljubov Nikolajevne u kojem je poručila da će dve zemlje i ubuduće raditi na očuvanju vrednosti koje ih spajaju.

Nakon svečanog, održan je i radni deo sednice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala