Turska: Sedmoro poginulih u sukobu Kurda i policije

© REUTERS / Sertac KayarSukob lokalnih Kurda i policije na jugoistoku Turske.
Sukob lokalnih Kurda i policije na jugoistoku Turske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U sukobima sa policijom i snagama bezbednosti na pretežno kurdskom jugoistoku Turske, gde su vlasti uvele policijski čas na gotovo čitavom području, danas je poginulo sedmoro ljudi, javljaju agencije.

To je najnoviji incident u višemesečnom nasilju, koje je usledilo nakon prekida primirja između Vlade Turske i Radničke partije Kurdistana (PKK) u julu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Kurdistan — osnovna Erdoganova briga

Dvoje ljudi je poginulo u sukobima demonstranata i policije u gradu Dijarbakiru, javlja Rojters pozivajući se na izvore u bolnici i očevice, a pet kurdskih ekstremista poginulo je u provinciji Mardin, u okrugu u kom je takođe uspostavljen policijski čas.

Na ulice Dijarbakira izašla su oklopna vozila, a policija je pucala iz vodenih topova i koristila suzavac protiv učesnika demonstracija koje je organizovala prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) u znak protesta zbog dvonedeljnog policijskog časa u gradskom okrugu Sur.

U provinciji Sirnak guverner je u dva grada u blizini granice sa Sirijom i Irakom uveo policijski čas, koji stupa na snagu večeras.

„Proglašen je policijski čas kako bi se neutralisale separatističke terorističke grupe, uklonile barikade i rovovi puni eksploziva i uspostavio javni red“, saopštila je kancelarija guvernera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala