Turska ratuje u Siriji zbog Kurda, a ne protiv DAEŠ-a

© AFP 2023 / ARIS MESSINISTurski tenkovi
Turski tenkovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne ratuje u Siriji protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države), on ratuje protiv sirijske vlade zbog problema sa Kurdima, izjavio je bivši zvaničnik CIA i izvršni direktor Saveta za nacionalni interes Filip Džiraldi.

„Ukoliko Kurdi formiraju svoju državu, oni će uzeti 30 odsto teritorije Turske“, rekao je Džiraldi i ocenio da je to „Erdoganov košmar“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Kurdistan — osnovna Erdoganova briga

On je istakao da je obaranje ruskog bombardera u Siriji bio čin provokacije koji su orkestrirali turski visoki zvaničnici.

„Međutim, Erdogan nije mogao da predvidi da ga NATO neće braniti i da će Rusija preduzeti odlučne uzvratne mere. Sada pokušava da krene korak unazad. On govori da bi voleo da se incident nikada nije dogodio. Ali, on se dogodio se upravo zato što je Erdogan to želeo“, navodi Džiraldi.

Bivši zvaničnik CIA se osvrnuo na činjenicu da SAD žmure kada Ankara u Siriji sledi svoje interese, uključujući podršku teroristima.

„Kada je reč o Turskoj, tu postoji dilema za Vašington. Politika SAD u Siriji je nemoguća bez Turske. Americi je potrebna baza u Turskoj kako bi sprovodila vazdušne udare u Siriji“, naglasio je Džiraldi.

Bilal Erdogan - Sputnik Srbija
Bilal Erdogan: Bavim se građevinarstvom

On je ukazao da i pored toga Vašington ništa nije uradio kako bi se situacija poboljšala, a da je, za razliku od SAD, ruski predsednik Vladimir Putin „delovao primereno“.

„On je siguran da je ključ za rešavanje konflikta podrška stabilnim vladama regiona — Siriji i Iraku“, kazao je Džiraldi.

Bivši zvaničnik CIA je dodao i da su sve optužbe o Erdoganovoj porodici i trgovanju naftom sa DAEŠ-om, a naročito one koje se tiču njegovog sina Bilala, tačne.

„Optužbe su tačne. Nema tu tajni. Svi su videli kamione i novac kojim je plaćana nafta. Inače, Turska je isto radila i sa Iranom dok je bio pod sankcijama. Kupovala je iransku naftu. Sve operacije je kontrolisao Erdoganov sin“, zaključio je Džiraldi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala