Sporazum o klimi — pobeda ruske diplomatije

© AP Photo / Francois MoriZa planetu!
Za planetu! - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu pobeda je ruske diplomatije, s obzirom na to da su u dokument uvršteni mnogi predlozi Moskve, izjavio je rukovodilac programa „Klima i energetika“ Svetske fondacije za prirodu (WWF) Aleksej Kokorin.

„Ovo je pobeda ruske diplomatije, s obzirom na to da su u sporazum uvršteni svi predlozi, posebno oni koji se tiču zaštite šuma. Rusija je uspela mnogo da doprinese međunarodnom sporazumu, iako je njena uloga drugostepena, s obzirom na to da ona nije glavni donator i finansijer“, rekao je Kokorin.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus i francuski predsednik Fransoa Oland aplaudiraju nakon usvajanja sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja - Sputnik Srbija
Usvojen sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja

I drugi svetski lideri i zvaničnici pozdravili su istorijski klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nazvala je sporazum „odlučujućim korakom napred“, prenele su agencije.

„Ovo je ogromno: Skoro sve zemlje na svetu upravo su potpisale Pariski sporazum o klimatskim promenama — zahvaljujući liderskoj ulozi Amerike“, napisao je američki predsednik Barak Obama na Tviteru.

Na Tviteru se oglasio i francuski premijer Manuel Vals, koji je naveo da je čitav svet ujedinjen u Parizu za istorijski sporazum o klimi. 

„Ponos i odgovornost za pobedu u korist planete“, napisao je francuski premijer.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sporazum iz Pariza „ogroman korak napred“ za planetu.

„Postizanjem ovog sporazuma, zemlje sveta pokazale su šta mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost“, izjavio je Kameron.

Predstavnik ruskog predsednika za pitanja klime Aleksandar Bedricki je istakao da je Pariski sporazum veliki korak napred, ali da je u narednom periodu potrebno puno posla kako bi se on i primenio u praksi.

„Želim da potvrdim predanost Rusije, koja će nastaviti da radi sve kako bi se sačuvala planeta za pokolenja koje dolaze“, rekao je on.

I nemačka ministarka za životnu sredinu Barbara Hendriks pozdravila je Pariski sporazum nazvavši ga neviđenim globalnim dostignućem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala