Han: Srbija nek ne sumnja, veoma nam je važna

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han dolazi u Beograd da označi otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, što će se desiti u ponedeljak, 14. decembra.

„Naporno smo radili sa Vladom Srbije da se otvore prva poglavlja i čestitam Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću na tom uspehu. To je prekretnica, ali i ohrabrenje da se snažno nastavi sa reformama. Ovo je samo početak, sada na putu Srbije ka EU ulazimo u još intenzivniju fazu“, rekao je Han koji je doputovao u posetu Srbiji.

Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Srbi vole Rusiju, skeptični prema EU i SAD

Završetak akcionih planova za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava bio je krupan korak koji je Vlada Srbije napravila, kaže Han za „Blic“, i dodaje da Srbija sada treba da se pridržava svojih obaveza u toj oblasti i da ih primeni.

„To je ključno za otvaranje poglavlja 23 i 24. Nadam se da će se to desiti u prvoj polovini 2016, ali suštinski to zavisi od Beograda. Od velike važnosti biće i da Beograd nastavi sa konstruktivnim pristupom u sveobuhvatnijoj normalizaciji sa Kosovom“, istakao je evropski komesar za proširenje.

Prema njegovim rečima, nezavisno pravosuđe, borba protiv organizovanog kriminala, podrška slobodi izražavanja i stabilno funkcionisanje demokratskih institucija, uključujući i one na lokalnom nivou, ne mogu se postići preko noći, to je proces koji je apsolutno odlučujući za pregovore u celini.

U Srbiji je načinjen određeni napredak, ali su neophodni dalji napori kako bi se, na primer, povećala pravna sigurnost, ohrabrile investicije i doprinelo ekonomskom razvoju, jer će to koristiti svakom građaninu Srbije, ukazao je on i istakao da je to i svrha procesa evropskih integracija.

Evropski komesar za proširenje dodaje da je Srbija veoma važna Evropskoj uniji i da u to ne treba imati ni najmanju sumnju.

„Zbog toga mi toliko i investiramo u Srbiju. Ali ipak, suština nije u fondovima. Suština je u miru i napretku, u vrednostima. Proces ujedinjenja Evrope neće biti završen bez ulaska Jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, u evropsku porodicu“, zaključuje Han.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala