Kosovo zatražilo pomoć SAD i EU zbog demarkacije sa Crnom Gorom

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIHašim Tači i Isa Mustafa
Hašim Tači i Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko strani eksperti ocene da postoji bilo kakva greška u demarkaciji granice sa Crnom Gorom, sa naše i crnogorske strane postoji spremnost da se te greške isprave, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa u emisiji „Klik“ RTV 21.

Vlada Kosova zatražila je pomoć SAD i EU zbog demarkacione linije sa Crnom Gorom, rekao je Mustafa i dodao da će stranim ekspertima biti data na uvid sva dokumenta kojima raspolaže Priština, uključujući i zamerke koje je prethodnih meseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

Igor Lukšić, Filip Vujanović, Isa Mustafa i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Crna Gora i Kosovo — mafijaške antidržave

„Tražili smo od Sjedinjenih Američkih Država da nam pošalju jednog ili dva eksperta, tražili smo to i od Evropske unije. Eksplicitno sam zahtevao da EU pošalje komisiju koja je upoznata sa pitanjem granice. Možda će i Velika Britanija poslati jednog eksperta“, rekao je Mustafa.

On je dodao da će strani stručnjaci utvrditi da li su napravljene greške, i da su Crna Gora i Kosovo spremni da te greške isprave.

„Crnogorski premijer Milo Đukanović mi je rekao i pre nego što je sporazum bio potpisan da je, ako se bilo kada utvrdi da je napravljena nekakva greška u obeležavanju granice, spreman da tu grešku ispravi“, rekao je Mustafa.

Uz sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, demarkacija granice sa Kosovom glavni je uzrok nasilnih protesta u Prištini i blokade Skupštine Kosova.

Suspenzija ovih sporazuma predstavlja uslov koji je opozicija postavila za povratak u kosovski parlament.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala