Borko Stefanović napustio DS

© WikipediaTeško je danas biti opozicija u Srbiji
Teško je danas biti opozicija u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović potvrdio je danas Tanjugu da više nije član te stranke i da će narednih dana registrovati pokret Levica Srbije i raditi na formiranju poslaničkog kluba.

On je rekao da je podneo ostavku na mesto potpredsednika stranke i da više nije njen član.

Bojan Pajtić i Borko Stefanović - Sputnik Srbija
Pajtić i Stefanović — dve nijanse žute

„Žao mi je što pored svih pokušaja da programski i ideološki promenim DS, zajedno sa ljudima koji me podržavaju, nisam u tome uspeo. Demokratska stranka nije želela da se promeni u skladu sa duhom vremena u kojem živimo“, rekao je Stefanović.

Dodao je da je njegov razlog za takav potez isključivo programsko ideološki, ali i nedostatk kadrova i nepostojanje želje DS-a da se suoči sa prošlošću.

Kap koja je prelila čašu, kako je rekao, jeste imenovanje Bojana Dimitrijevića za nosioca liste na Čukarici, budući da se on zalaže za rehabilitaciju Milana Nedića.

„Nastaviću aktivnosti na formiranju Levice Srbije, uz ogromnu podršku, i u tom smislu krećemo sa prikupljanjem potpisa. Za početak ćemo se registrovati kao pokret narednih dana. Radićemo na formiranju poslaničkog kluba, očekujući izbore na svim nivoima“, rekao je Stefanović.

On je poručio da je reč o kreiranju nove opozicije sa leve strane političkog spektra, koja će raditi beskompromisno na demokratskom obaranju aktuelne vlasti.

DS: Stefanoviću, vrati mandat

Demokratska stranka se više neće baviti Borislavom Stefanovićem, koji je godinama bio visoki državni funkcioner, podržavao stranački program i sprovodio politiku Vlade bez ijedne jedine primedbe, a sada „odjednom shvata da je oduvek bio izraziti levičar", saopštila je danas Demokratska stranka.

Demokratska stranka - Sputnik Srbija
DS: Krivične prijave protiv Vučića, Stefanovića i Lončara

Kako je navedeno, što se DS tiče, Borislav Stefanović, koji je danas potvrdio da napušta tu stranku, ima samo jednu obavezu — da vrati poslanički mandat, „organizaciji koja mu je taj mandat dala na čuvanje, i koja je mandat dobila zahvaljujući programu sa kojim se gospodin Stefanović naprasno ne slaže".

Navodi se da, ako su Stefanoviću DS i njen program toliko strani i neprihvatljivi, neka dokaže da su mu strane i neprihvatljive poslaničke privilegije koje mu je dala ta i takva stranka na osnovu tog i takvog programa.

„Drugačiji rasplet bio bi duboko nemoralan i politički neprihvatljiv", navodi DS i dodaje da je sada, kada je Demokratska stranka u opoziciji, Stefanović shvatio da je oduvek bio izraziti levičar, a ne socijaldemokrata, a pritom, u DS je ušao kao liberal i funkcioner Građanskog saveza Srbije.

„Teško je poverovati da je promena tri ideologije u nekoliko godina iskrena, a još je teže poverovati da je izlazak iz stranke neposredno pred izbore — častan čin. Upravo suprotno", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, od čina Borislava Stefanovića korist ima samo Aleksandar Vučić i vladajuća stranka, a DS neće ulaziti u to zbog čega je Stefanović pregazio mnogo puta javno datu reč da neće izlaziti iz stranke pred izbore, niti će ulaziti u to sa kim je taj izlazak dogovorio i otkud mu tako ogromna medijska pažnja o kojoj predstavnici DS i drugih opozicionih stranaka mogu samo da sanjaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala