Sirijska opozicija traži ostavku Asada na početku prelaznog perioda

© Flickr / Stephen DownesPogled sa Kraljevskog tornja u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji.
Pogled sa Kraljevskog tornja u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici sirijske opozicije koji učestvuju na konferenciji u Rijadu zahtevaju da predsednik Sirije Bašar el Asad i njegovi saradnici podnesu ostavke na početku prelaznog perioda, rekao je Sputnjiku izvor koji je imao uvid u nacrt zajedničkog saopštenja sa skupa.

„Učesnici su naglasili da Asad i njegova klika moraju da napuste vlast na početku prelaznog perioda“, piše u dokumentu. 

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, državni sekretar SAD Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri razgovarali o novoj rundi pregovora o Siriji

Učesnici konferencije u Rijadu izrazili su spremnost da pregovaraju s vladom Sirije, u skladu sa ženevskom deklaracijom od 30. juna 2012. godine i važećim međunarodnim rezolucijama, pod okriljem Ujedinjenih nacija, naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, učesnici konferencije su se dogovorili i da se formira grupa koja će voditi pregovore s vladom Sirije. 

Predstavnici sirijske opozicije, među kojima su dve velike oružane grupacije islamista Džejš el Islam i Ahrar el Šam, u sredu su počeli pregovore u prestonici Saudijske Arabije pod okriljem Ministarstva inostranih poslova te zemlje, kako bi izradili zajednički stav pred zakazani susret s delegacijom vlade Sirije. Predstavnici Ahrar el Šama su napustili konferenciju. 

Na sastanku koji je otvorio šef saudijske diplomatije Adel el Džubejr učestvuje stotinak predstavnika sirijske opozicije.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala