Asanž incident sa Su-24 objasnio izborima u Turskoj

© SputnikDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž smatra da incident sa ruskim bombarderom, koji je oborila turska avijacija, može da se objasni parlamentarnim izborima u zemlji i političkim ambicijama vladajuće Partije pravde i razvoja.
Kremlj - Sputnik Srbija
Putin pozvao britanske eksperte da dešifruju crnu kutiju Su-24

Govoreći preko video-linka iz Ambasade Ekvadora u Londonu na konferenciji televizije „Raša tudej“, Džulijan Asanž je podsetio da je Ankara upozoravala Rusiju na mogući odlučan odgovor za narušavanje granice, ali je dodao da postoji i druga verzija događaja.

„Međutim, postoji i druga informacija — to je bilo planirano. Tačno pred izbore (1. novembra), na kojima je pobedio (predsednik Redžep Tajip) Erdogan, doneta su pravila — obarati, čak i ako bude kršenje turskog vazdušnog prostora bude trajalo i sekundu. To je urađeno kako bi Erdogan pobedio na izborima. Nakon što se to dogodilo, ova pravila nisu ukinuta“, naveo je on.

Naglasivši da ne pokušava da opravda akcije Ankare, Asanž je takođe naveo da se to što se dogodilo pokazalo kao greška ruskih specijalnih službi, jer su Turci slali signale. Pritom, on je izrazio uverenost da Turska nastavlja da štiti svoje interese na severu Sirije kako bi uspostavila kontrolu nad delom zemlje.

„To je konflikt sa mnogo učesnika. Ne verujem da će biti uspešno rešen“, naveo je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala