Stručnjaci: Ankara neće poštovati odluku SB UN

© AP PhotoTurska oklopna vozila
Turska oklopna vozila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politički analitičar i savetnik Ruskog instituta za strateška istraživanja Vladimir Kozin izrazio je sumnju da će se Ankara ponašati u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Rusija se nada da Turska neće preduzeti nerazumne korake u Siriji

Savet bezbednosti UN osudio je juče na zatvorenoj sednici ulazak turske vojske u Irak bez saglasnosti Bagdada, okarakterisao ga kao „neprijateljski čin“ i ocenio da je Ankara dužna da bez odlaganja povuče vojni kontigent sa tuđe teritorije.

„Da je usvojena rezolucija, ona bi bila obavezujuća za Tursku, za razliku od izjave predsedavajućeg SB“, rekao je ovaj stručnjak.  

Da SB UN nije doneo takvu odluku, to bi, prema njegovim rečima, bio znak njegove nemoći, ali bi time istovremeno bio i prekršen statut UN.

Prema rečima iračkog predstavnika u SB, Bagdad i Ankara će nastaviti pregovore o povlačenju turskih snaga, ali Kozin se boji da će Turska kočiti taj proces i upućivati nove zahteve.

„Turska se ponaša kao razuzdani kauboj na divljem zapadu. Ako svetska zajednica ne bude rešila problem u korist Iraka, to će stvoriti presedan i ohrabriti Tursku da nastavi sa takvim ponašanjem i u drugim zemljama u okruženju“, zaključuje Kozin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala