Davutoglu: Povećano prisustvo turske vojske u Iraku — rutinska rotacija

© REUTERSTurski premijer Ahmet Davutoglu
Turski premijer Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povećan broj turskog vojnog kontigenta u Iraku predstavlja rutinsku rotaciju, imajući u vidu da Turska vojska više od godinu dana sprovodi obuku kurdskih oružanih grupa za borbu protiv DAEŠ-a (Islamske države), izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.
Turski konvoj - Sputnik Srbija
Turska ne namerava da povuče vojsku iz Iraka

„Naši vojnici se u Iraku nalaze više od godinu dana i obučavaju kurdske, turkmenske i arapske borce za borbu protiv DAEŠ-a. Za to vreme obuku je prošlo preko 2.000 ljudi koji su imali veliku ulogu u oslobađanju Sindžara od DAEŠ-a“, rekao je turski premijer.

On je istakao i da je kamp za obuku formiran na zahtev gradonačelnika Mosula.

„Povećan broj naših vojnika u Iraku je rutinska rotacija snaga, koja se preduzima u slučaju pretnje od napada od strane DAEŠ-a. Bilo koje drugo tumačenje predstavlja provokaciju“, rekao je Davutoglu.

Ministarstvo odbrane Rusije - Sputnik Srbija
Moskva: Prisustvo turske vojske u Iraku neprihvatljivo

On je istakao da je to pitanje bilo usaglašeno na nivou ministarstava odbrane, kao i da je on lično poslao pismo premijeru Iraka.

Davutoglu je dodao da je spreman da poseti Irak kako bi pojačao saradnju sa Bagdadom u borbi protiv DAEŠ-a.

Turska je 4. decembra razmestila tenkove na severu Iraka, a kao objašnjenje navela obuku kurdskih vojnika koji se bore protiv terorista.

Bagdad je ulazak turskih vojnika na teritoriju Iraka protumačio kao kršenje suvereniteta i od Ankare zatražio njihovo hitno povlačenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala