Nova misterija: Ko se krije iza Mona Lizinog portreta

© FotoMona Liza
Mona Liza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispod čuvene Mona Lize pronađena je još jedna slika uz pomoć tehnologije reflektivne svetlosti, saopštili su francuski naučnici.

Paskal Kote proveo je više od deset godina analizirajući čuvenu sliku Leonarda da Vinčija. On tvrdi da se ispod tog portreta krije stara slika osobe koja sedi i gleda u stranu, ali muzej Luvr koji čuva ovo neprocenjivo blago, nije komentarisao njegove navode.

Slika koja se krije ispod Mona Lize nema ni traga zagonetnog osmeha.

Naučnik, koji je i jedan od osnivača firme „Lumijer tehnolodži“, dobio je pristup slici 2004. On je osmislio tehniku poznatu kao LAM, koja funkcioniše tako što projektuje niz jakih svetlosnih snopova, a kamera zatim beleži refleksiju svetlosti u odnosu na slojeve boje.

Mona Liza - Sputnik Srbija
Arheolozi pronašli ostatke Mona Lize

Kote nije prvi koji je analizirao Mona Lizu, ali tvrdi da je uspeo da otkrije mnogo više.

Smatra se da je Leonardo radio na toj slici između 1503. i 1517. dok je radio u Firenci i kasnije u Francuskoj. Dugo se debatovalo o pravom identitetu Mona Lize, ali je sada opšteprihvaćeno da je reč o Lizi Gerardini, ženi trgovca svilom iz Firence. Međutim, Kote tvrdi da njegova otkrića opovrgavaju tu teoriju.

On smatra da je slika koja se nalazi ispod slojeva boje prava Liza.

„Kada završim rekonstrukciju Lize Gerardini, videćete da je potpuno drugačija od Mona Lize kako ona izgleda danas. To nije ista žena“, kaže on. 

Martin Kemp, profesor istorije umetnosti Univerziteta Oksford u penziji, nije ubeđen u ovu teoriju.

„Koteove slike su pokazuju samo način na koji je Leonardo razmišljao, ali ideja da se ispod Mona Lize krije druga slika je neodrživa. Mislim da je reč o diskretnim fazama postavke slike. Vidim to kao evoluciju dela. Ubeđen sam da je Mona Liza prava Liza“, kaže on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala