Vučić najavio Gašićevu smenu

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ministar odbrane Bratislav Gašić, posle komentara upućenog novinarki B92, ne može da ostane ministar, iako je taj posao odlično obavljao.

„Moramo da zaštitimo žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi da dozvoli“, rekao je Vučić novinarima i dodao da je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministra, kao i da je dobro obavljao posao ministra odbrane.

Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Gašić je dobar čovek

On je primetio da je dobro što se Gašić izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno.

„Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku“, rekao je Vučić i objasnio da njegova vlada želi pristojnu Srbiju.

Premijer je objasnio da time misli na činjenicu da „niko nije postavljao pitanja, niti je upućivao izvinjenja kada su krali novac od hendikepirane dece“.

Bratislav Gašić - Sputnik Srbija
Gašić na ozbiljnoj proceni

Takođe je istakao i da su na račun poslanice Pokreta socijalista ovih dana izricanje „najgnusnije uvrede, mnogo gore od onoga što je rekao Gašić“.

Premijer je istakao da je odluku o Gašiću doneo zbog politike pristojne, poštene i uspešne Srbije, a ne zbog napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepoštenje drugih.

„Uvek sam bio protiv hajki i harangi i uvek sam postavljao i svoja leđa i glavu za sve svoje ministre koji su bili izloženi besprizornim napadima, kada su bili krivi samo zato što su ministri u mojoj vladi ili kada su prosto napadani zato što neko mora za nešto da bude kriv. Postavljao sam sebe kao štit, zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju, istinu i pravdu… Od ovoga što je uradio Gašić, za to ne mogu da iznađem izvinjenje, ni opravdanje“, rekao je Vučić i izvinio se novinarki B92 u ime cele vlade.

„Moramo“, kaže, „da zaštitimo sve žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene“.

On je zapitao kako to da oni koji su opljačkali hendikepiranu decu nisu podnosili ostavke, a umesto toga mu, kaže, drže moralne pridike i predavanja.

„Od tuge ne mogu da govorim o tom licemerju i bezobrazluku. Ne trebaju mi kampanje, ne treba mi nijedno udruženje. To je moja odluka i jutros u 7 je Bata bio kod mene, jer neko je u lice to morao da mu kaže“, rekao je premijer i istakao da je Gašić bio lojalniji saradnik od svih drugih.

„Ali“, ponovio je, „morao sam to da uradim, jer sam građanima obećao da se mi borimo za bolju i normalnu Srbiju“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić - Sputnik Srbija
Pokrenut postupak protiv Gašića

Premijer ne isključuje da je možda i preterao u ovoj reakciji, te da će se neko u SNS-u i ljutiti zbog ovakve njegove odluke, ali misli da je ovo dobro, jer je to potvrda onoga o čemu je govorio — da se uspostavlja normalna Srbija.

„Ne mislim da može da to što je Bata uradio može da se svede na neukusnu šalu“, rekao je premijer i ponovio da ovako nešto ne sme da se ponovi.

„Nisam od onih čistunaca, ali ova žena ništa nije uradila, ni za šta nije bila kriva, ničim nije bio isprovociran, ma koliko ja za to njegovo ponašanje tražio opravdanje“, dodao je Vučić.

„Bata Gašić je podneo tešku kaznu za nešto za šta drugi nisu. Danas podvlačimo crtu i pravimo razliku“, naveo je premijer Vučić i istakao da ne može neko da bude vređan zato što je žena.

„Ne možemo da imamo takav odnos. Sa tim moramo da prekinemo. Ne ulazim u proceduru. Ne zna ko će ga zameniti, Bata Gašić je jedan od mojih najbližih saradnika, moj najbolji prijatelj, neko ko brine o mom životu“, kazao je premijer, napomenuvši da u ovom trenutku ne zna ko će Gašića zameniti na poziciji ministra odbrane.

Premijer je rekao da će se u narednim danima videti kako će smena tehnički biti izvedena i naveo da je ta izjava jedini razlog za smenu Gašića, ali da je to „krupna stvar“.

„Bata Gašić je moj prijatelj, na kraju i čovek koji vodi računa o mom životu. Radio je svoj posao bolje nego ja kada sam bio ministar odbrane, a deset puta bolje od onih koji ga danas kritikuju. Razgovarao sam više puta sa njim. Mogli smo da se igramo da on podnosi ostavku, ali nismo. Mislim da će Bata ovo da razume“, rekao je Vučić i dodao da ne zna ko će doći na mesto ministra odbrane.

Gašić bi mogao da se vrati u javni život, smatra premijer:

„Nadam se da će Gašić za godinu ili dve moći da se vrati u javni život, sa većim legitimitetom, jer je podneo žrtvu koji drugi nisu“, rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da je Gašić podneo kaznu zbog jedne izjave, da ta izjava nije mala, već krupna stvar i da će ubuduće tražiti da to budu krupne stvari.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala