Severnokorejski „brodovi duhova“ u Japanu

© REUTERS / KYODOSevernokorejski brod
Severnokorejski brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za ribarske brodove koji su se nedavno nasukali na obalu Japana, a na kojima se nalaze ljudska tela u fazi raspadanja, sumnja se da su severnokorejski. Pretpostavlja se da su ribolovci, u potrazi za boljim ulovom, otišli predaleko od svojih kuća.

Za severnokorejskog lidera Kim Džong Una ribolov je jedan od bitnijih načina zarade i održivi je izvor hrane koji se ne oslanja na žetvu i vreme, prenosi Rojters.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Amerika se plaši raketa Severne Koreje

Japanska obalska straža i policija su od oktobra meseca registrovale 12 incidenata — uništenih drvenih čamaca, uključujući i one koji su nađeni u delovima na obalama i u vodama Japana, a na kojima se nalazilo ukupno 22 tela preminulih, uključujući i 5 lobanja, piše Rojters.

Prema snimcima koje je objavila japanska televizija En–Ha–Kej, a na osnovu ručnog natpisa na brodu, može se zaključiti da jedan od njih pripada 325. jedinici severnokorejske vojske, što potvrđuje i činjenica da se na njemu nalazila tkanina severnokorejske zastave.

Prema rečima profesora za ribolov na južnokorejskom Univerzitetu u Busanu Kim Do Huna, japansko more je u ovo doba godine surovo zbog hladnih severozapadnih vetrova koji duvaju.

„Kim Džong Un u poslednje vreme promoviše ribolov, što objašnjava i činjenicu da ima više ribarskih brodova u Severnoj Koreji“, kaže profesor.

On dodaje i da su severnokorejski brodovi veoma slabo opremljeni, sa lošim motorima, pa ribari, zarad boljeg ulova, rizikuju svoje živote odlazeći daleko od svojih domova.

„Ponekad se ribari zanesu u ribolovu, odu predaleko i umru od gladi“, napominje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala