Patrijarh Irinej: Deveti januar je istorijski datum

© AP Photo / Darko VojinovicPatrijarh Irinej
Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluku Ustavnog suda BiH da Dan Republike Srpske 9. januar proglasi neustavnim, osudili su Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej koji je istakao da ne razume da se jedan istorijski datum, kada je stvorena Republika Srpska, postavlja kao pitanje, kao i želju da se taj datum izmeni i zameni.
Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej: Rat je zlo, ali treba da se branimo

Patrijarh je u izjavi za Radio–televiziju Republike Srpske istakao i važnost srpskog jedinstva kada je reč o političkom delovanju u Bosni i Hercegovini.

Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej ne kriju razočarenje odlukom Ustavnog suda BiH i zahtevom Bakira Izetbegovića, posebno što oni dolaze u trenucima kada crkva čini sve da uspostavi bliže odnose sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine.

„Ne mogu da shvatim da se jedan istorijski datum, kada je stvorena Republika Srpska, postavlja kao pitanje, kao i nekakvu želju da se taj datum izmeni i zameni. To je događaj koji se desio tog dana i tu prestaje svaka diskusija, a najmanje neka zakonska odluka. Taj događaj se desio 9. januara kada crkva slavi Svetog arhiđakona i velikomučenika Stefana i da nije bilo Svetog Stefana, mogao je da bude neko drugi. Tražiti zamenu zbog toga je malo nerazumljivo“, istakao je patrijarh.

Patrijarh se osvrnuo i na nedavni sastanak u Bijeljini, na kojem je imao konstruktivan dijalog sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i srpskim predstavnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

„Mi smo iskreno razgovarali o svim dešavanjima u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i nadam se da je taj razgovor bio od koristi. Ja sam tom prilikom rekao da su tri ličnosti: Dodik, Ivanić i Bosić, ličnosti koje je narod izabrao, koje narod gleda i narod očekuje da oni budu pravi predstavnici tog naroda, i da se bave i rešavaju probleme, ako problemi iskrsnu“, naglasio je patrijarh Irinej.

On je rekao da je razgovor prošao baš onako kako to priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju crkvu, kao i da takav sastanak treba da bude jedna vrsta usmerenja i za buduće dane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala