Mnogi u SAD podložni ekstremističkoj propagandi

© AP Photo / San Bernardino County Sheriff's Department via APOštećen automobila posle pucnjave u San Bernardinu.
Oštećen automobila posle pucnjave u San Bernardinu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi računaju na ljude sa nestabilnom psihom koji su podložni radikalnoj propagandi, ukazuje profesor Denverskog univerziteta Nader Hašemi, komentarišući teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji.

FBI je priznao da je napad u San Bernardinu bio teroristički akt, uz napomenu da je on bio pažljivo isplaniran, kao i da je jedan od napadača bio u kontaktu sa ekstremistima radikalnih islamističkih organizacija iz Sirije i Somalije. 

Mesto zločina u San Bernardinu u Kaliforniji. - Sputnik Srbija
DAEŠ odgovoran za napad u San Bernardinu

Prema mišljenju Hašemija, u SAD je mnogo ljudi sa nestabilnom psihom, koji mogu da postanu žrtve ekstremističke propagande. 

„DAEŠ (takozvana Islamska država) ciljano navodi svoje pristalice na izvršenje ovakvih terorističkih napada. Nažalost, u SAD mnogi ljudi, muslimani i oni koji nisu muslimani, pate od psihičkih poremećaja, a neki od njih su podložni radikalnoj propagandi“, izjavio je Hašemi. 

Profesor je naveo da u Sjedinjenim Američkim Državama bilo ko od njih može legalno i bez posebnog truda da nabavi čitav arsenal oružja.

„Ovaj problem ne želi da rešava nijedan visoki činovnik. Razlog je u nadmoći privatnih organizacija koje lobiraju za svoje interese, primer za to je Nacionalna streljačka asocijacija. U toj situaciji društvo nije bezbedno od ovakvih zločina“, dodao je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala