Najviše zgrade na svetu

Pratite nas
Najviši neboderi na svetu.

Saudijska Arabija je obezbedila finansiranje izgradnje „Kraljevske kule“, piše list „Telegraf“. Nakon završetka izgradnje, ovaj neboder će biti najviša građevina na svetu i prva čija će visina premašiti jedan kilometar.    

© Foto : Adrian Smith + Gordon Gill ArchitectureKraljevski toranj je neboder koji se gradi 32 km severno od Džede, u Saudijskoj Arabiji. Čak i sa smanjenjem visine (prvobitno je bilo predviđeno da bude visoka jednu milju — 1.600 m) biće najviša građevina ikada sagrađena. Tako će Kraljevski toranj sa vrha liste najviših zgrada skinuti neboder Burdž Kalifu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od koje će biti viši gotovo 200 metara. Saudijska Arabija je u izgradnju ovog zdanja uložila 1,2 milijarde dolara.
Projekat nebodera Kraljevski toranj u Džedi, u Saudijskoj Arabiji - Sputnik Srbija
1/9
Kraljevski toranj je neboder koji se gradi 32 km severno od Džede, u Saudijskoj Arabiji. Čak i sa smanjenjem visine (prvobitno je bilo predviđeno da bude visoka jednu milju — 1.600 m) biće najviša građevina ikada sagrađena. Tako će Kraljevski toranj sa vrha liste najviših zgrada skinuti neboder Burdž Kalifu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od koje će biti viši gotovo 200 metara. Saudijska Arabija je u izgradnju ovog zdanja uložila 1,2 milijarde dolara.
© AP Photo / Kamran JebreiliBurdž Kalifa (Kalifov toranj) — neboder visine 828 metara u Dubaiju. U ovom trenutku, to je najviša zgrada na svetu. Tokom izgradnje, njena projektovana visina držana je u tajnosti, kako bi se u slučaju da negde drugde bude projektovan viši neboder u projekat Burdž Kalife mogle uneti izmene.
Turisti ispred nebodera Burdž Kalifa u Dubaiju - Sputnik Srbija
2/9
Burdž Kalifa (Kalifov toranj) — neboder visine 828 metara u Dubaiju. U ovom trenutku, to je najviša zgrada na svetu. Tokom izgradnje, njena projektovana visina držana je u tajnosti, kako bi se u slučaju da negde drugde bude projektovan viši neboder u projekat Burdž Kalife mogle uneti izmene.
© AFP 2023 / Johannes EiseleŠangajski toranj — jedan od nebodera u poslovnoj četvrti Šangaja. Visok je 632 metara sa antenom. Po visini je druga građevina na svetu, nakon nebodera Burdž Kalifa. Otvaranje je planirano za kraj ove godine.
Neboderi u Šangaju - Sputnik Srbija
3/9
Šangajski toranj — jedan od nebodera u poslovnoj četvrti Šangaja. Visok je 632 metara sa antenom. Po visini je druga građevina na svetu, nakon nebodera Burdž Kalifa. Otvaranje je planirano za kraj ove godine.
© AFP 2023 / Fayez NureldineAbradž el Beit — kompleks visokih zgrada izgrađenih u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Radi se o najvećoj zgradi na svetu po kvadraturi, a drugoj po visini u Saudijskoj Arabiji. Visina Abradž el Beita je 601 metar, ima 120 spratova, a izgrađena je 2012. godine.
Abradž el Beit u Meki - Sputnik Srbija
4/9
Abradž el Beit — kompleks visokih zgrada izgrađenih u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Radi se o najvećoj zgradi na svetu po kvadraturi, a drugoj po visini u Saudijskoj Arabiji. Visina Abradž el Beita je 601 metar, ima 120 spratova, a izgrađena je 2012. godine.
© Foto : Gigel.atatInternacionalni finansijski centar Pingan — kompleks zgrada u izgradnji čiji je centar 600-metarski neboder sa 115 spratova u Šendženu, u kineskoj provinciji Guangdung.
Internacionalni finansijski centar Pingan u Kini. - Sputnik Srbija
5/9
Internacionalni finansijski centar Pingan — kompleks zgrada u izgradnji čiji je centar 600-metarski neboder sa 115 spratova u Šendženu, u kineskoj provinciji Guangdung.
© AP Photo / Mark LennihanSvetski trgovinski centar 1 ili Toranj Slobode centralno je zdanje u novom kompleksu Svetskog trgovinskog centra koji se gradi na Menhetnu.
Vrh Svetskog trgovinskog centra  na Menhetnu. - Sputnik Srbija
6/9
Svetski trgovinski centar 1 ili Toranj Slobode centralno je zdanje u novom kompleksu Svetskog trgovinskog centra koji se gradi na Menhetnu.
© AFP 2023 / Sam Yeh Tajpej 101 — neboder koji se nalazi u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana. Svrstan je u novih sedam svetskih čuda i sedam čuda inženjerstva 2006. godine. Oblakoder ima 101 sprat i izgrađen je u staroazijskom stilu, a visok je 509,2 m zajedno sa vrhom. U njemu se nalazi najbrži lift na svetu, koji se kreće brzinom 60,6 km/č.
Neboder Tajpej 101 u Tajpeju - Sputnik Srbija
7/9
Tajpej 101 — neboder koji se nalazi u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana. Svrstan je u novih sedam svetskih čuda i sedam čuda inženjerstva 2006. godine. Oblakoder ima 101 sprat i izgrađen je u staroazijskom stilu, a visok je 509,2 m zajedno sa vrhom. U njemu se nalazi najbrži lift na svetu, koji se kreće brzinom 60,6 km/č.
© AFP 2023 / Ed JonesMeđunarodni komercijalni centar ima 118 spratova, visina mu je 484 metra, a izgrađen je 2010. godine u Hongkongu.
Međunarodni komercijalni centar u Hongkongu - Sputnik Srbija
8/9
Međunarodni komercijalni centar ima 118 spratova, visina mu je 484 metra, a izgrađen je 2010. godine u Hongkongu.
© AP Photo / Vincent ThianKule Petronas — dva oblakodera blizanca od 88 spratova, povezana hodnikom. Visina ovih zgrada je 451,9 metara, a nalaze se u Kuala Lumpuru, prestonici Malezije.
Kule Petronas u Kuala Lumpuru - Sputnik Srbija
9/9
Kule Petronas — dva oblakodera blizanca od 88 spratova, povezana hodnikom. Visina ovih zgrada je 451,9 metara, a nalaze se u Kuala Lumpuru, prestonici Malezije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala