Dačić: Uz današnje podele nam preti „vrući rat“

© Tanjug / Ognjen StevanovicMinistar inostranih poslova Ivica Dačić
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je završna sednica Ministarskog samita OEBS–a sinoć kasnila jer je bilo problema oko usaglašavanja dokumenata o borbi protiv terorizma, o Ukrajini i o migrantima.
Ruska inicijativa: Deklaracija o zajedničkom suprotstavljanju terorizmu

„Ne možete da vidite koliko tu optužbi ima između zemalja. Cela atmosfera je bila da smo mi do 23 sata morali da ih pritiskamo da se usvoje dokumenti“, odgovorio je Dačić na pitanje novinara kakva je bila atmosfera uoči završetka samita.

„U dokumentu o Ukrajini, Rusija traži jedno, Ukrajina drugo… Morali smo da izvršimo veliki pritisak“, rekao je Dačić.

On je dodao da je slična situacija bila za vreme Hladnog rata, ali da nam danas, kako je rekao, uz podele, preti „vrući rat“, jer se tada ratovalo rečima, a sada ima direktnih posledica.

Dačić je kazao da je Turska u dokumentu o migrantima tražila formulaciju „zajednički napori“, to jest podelu tereta, ali da drugi nisu hteli „da čuju“ za tu formulaciju, jer su smatrali da to znači da treba da prime migrante ili da izdvoje novac za njih.

„Nismo mogli da usaglasimo dokument o 30 godina katastrofe u Černobilju. Toliko je teško doći do kompromisa“, podvukao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala