Bagdad očekuje objašnjenje o upadu turskih vojnika

© Sputnik / A. Savin / Uđi u bazu fotografijaBagdad, prestonica Iraka
Bagdad, prestonica Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irak očekuje objašnjenje Turske o ulasku vojnika na njegovu teritoriji, ali teško da će ići na zaoštravanje situacije — recipročne mere će biti diplomatske, izjavio je za Sputnjik telefonom zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Iraka Nasir Nuri.
Turski tenkovi - Sputnik Srbija
Turski tenkovi ušli u Irak

Pres–centar premijera Iraka ranije je objavio zvanično saopštenje vlasti o zahtevu upućenom Turskoj da sa teritorije Iraka izvede svoje vojnike. Prema podacima iračkih vlasti, u provinciji Niniva, pod izgovorom da obučava kurdske borce, ušao je tenkovski bataljon. Akcije Turske su ocenjene kao „upad“ na tuđu teritoriju.

„Irak očekuje objašnjenje od Turske. Ako je razlog uvođenja vojnika čak i bila pomoć i podrška snagama koje se bore protiv DAEŠ–a, zašto je to bilo urađeno bez preliminarnog dogovora sa Irakom?“, izjavio je on.

Predstavnik Ministarstva odbrane dodao je da se Irak pridržava principa mirne saradnje i dobrosusedstva i da će zato odgovor biti dat diplomatskim kanalima.

„Mere Iraka će biti preduzete diplomatskim putevima. Ne mislim da će Irak ići ka zaoštravanju situacije“, rekao je Nuri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala