Ivanović: Sada sledi istina

© AFP 2023 / KOCA SULEJMANOVICOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
„Neće mi biti teško da odgovorim na bilo koje pitanje koje će postaviti tužilac, jer nemam šta da krijem“, rekao je Oliver Ivanović i izrazio očekivanje da će se sudski proces brzo završiti.

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, započeo je danas sa davanjem iskaza u Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice, na osnovu optužnice Euleksa da je sa još četvoricom Srba počinio najteža krivična dela protiv Albanaca, 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine.

Ivanović je rekao da je 14. aprila bio na svom radnom mestu, u sedištu „Feronikla“ u Prištini, gde je bio zamenik direktora.

„Eksploziju u kafiću ’Belami‘ 3. februara 2000. godine nisam čuo jer sam bio u stanu, ali sam po saznanju da se to desilo odmah otišao na mesto dešavanja, jer sam bio zabrinut za svoju decu“, rekao je Ivanović.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Ivanović: Nadam se da je istina dovoljna da me oslobode

On je dodao da je potom otišao u bolnicu, kako bi se informisao o stanju povređenih i ponudio svoju pomoć i kontakt koji je mogao da ostvari sa pripadnicima francuskog i marokanskog Kfora. Kada je ponovo iz stana izašao na ulicu, razgovarao je sa građanima koji su bili zabrinuti za situaciju u gradu.

Rekao je da je pre rata bio u rezervnom sastavu policije, ali da nije imao nikakvu društvenu ili političku funkciju.

„Bio sam član Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća, koje su osnovali članovi opozicionih partija, a čiji je zadatak bio da pruži otpor tadašnjem režimu Slobodana Miloševića“, rekao je Ivanović i dodao da je iz te nestranačke organizacije isključen 2001. godine zbog, kako je većina odlučila, „njegove velike kooperativnosti sa međunarodnom zajednicom i Albancima“.

Ivanović je posle pauze nastavio da odgovara na pitanja međunarodnog javnog tužioca Romula Mateuša.

U kratkom obraćanju novinarima ispred svog stana, gde je u pauzi za ručak dovezen u pratnji policije, Ivanović je rekao da je „danas započeo svoju izjavu i da mu je lako jer sledi ono što je istina“.

„Neće mi biti teško da odgovorim na bilo koje pitanje koje će postaviti tužilac, jer nemam šta da krijem“, rekao je Ivanović i izrazio očekivanje da će se sudski proces brzo završiti.

Oliver Ivanović po izlasku iz bolnice - Sputnik Srbija
Oliver Ivanović za Sputnjik: Privikavam se na svoj dom

Prema njegovim rečima, predsednica sudskog veća Roksana Komša obećala je da će do kraja januara imati konačnu presudu.

„Ja se nadam da će ona biti oslobađajuća“, rekao je Oliver Ivanović.

Od 15. decembra završnu reč će davati javni tužilac Euleksa, zastupnik oštećenih i branioci optuženih. Iznošenje završne reči trajaće nekoliko dana.

Za Ivanovića i Delibašića Vlada Srbije je u dva navrata davala garancije da će biti dostupni kosovskom i međunarosnom pravosuđu, ali je Euleks ignorisao garancije i produžavao im pritvor koji je zamenjen merom kućnog pritvora 18. septembra.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, kada je posle telefonskog poziva otišao da dâ izjavu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala