Zašto su zapadni političari „zabrinuti“ zbog DAEŠ-a

© Sputnik / Vladimir AstapkovichPredsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li neko veruje Obami, koji je izjavio da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uništiti DAEŠ i osloboditi okupirane teritorije?

„Da li neko veruje američkom predsedniku ili bilo kojem drugom zapadnom lideru na reč, kada oni tvrde da će voditi pravi rat protiv terorističkih grupa, koje je stvorio upravo Zapad“, piše portal „Šta oni kažu o SAD“.

Čini se da su ove izjave namenjene isključivo domaćoj javnosti. Ipak, nisu to zapadne zemlje okupirane od strane DAEŠ-a. Zašto su onda zapadni političari toliko zabrinuti?

Zastave SAD, EU i Rusije - Sputnik Srbija
Evropa izabrala savez s Rusijom, SAD bez izbora

Verovatno, ova zabrinutost je još jedan izgovor za osvajanje novih teritorija. Kada je Obama postao predsednik SAD, neki ljudi su smatrali da je to dobar znak i da će Vašington promeniti agresivnu politiku, pa će se odreći uloge svetskog policajca. Posebnu nadu ulivao je i Obamin govor na Univerzitetu u Kairu, u kom je obećao Bliskom istoku promene i otvorenost prema svetu.

Tada bliskoistočne zemlje nisu mogle da predvide posledice Obamine retorike. Ko bi pomislio da reč „promena“ u stvari znači „uništavanje“, i da će mladi predsednik-demokrata naneti regionu mnogo veću štetu nego što je to uradio republikanac Buš.

Sada Obama obećava da će pobediti DAEŠ. Ali na koji način?

Ranije je američki lider u više navrata isticao da njegova zemlja nema nameru da uništi ovu grupu, nego da spreči njeno širenje. U međuvremenu su pojedini američki generali uspeli da isporuče militantima oružje i municiju, dok su vojni savetnici obučavali pripadnike DAEŠ-a u Jordanu.

Teško je sada verovati Obami ili Olandu, kao što se ranije teško verovalo Sarkoziju, budući da oni koriste DAEŠ kao instrument kako bi ostvarili svoje političke interese, koji se, uzgred, ne dopadaju njihovom stanovništvu.

Nije DAEŠ taj koji će platiti najveću cenu, zato što se lideri terorista ne nalaze u Iraku i Siriji. Oni čak nisu ni u Parizu ili Briselu. Oni su pre svega u Vašingtonu, gde se koncipira nova kolonijalistička politika.

Fransoa Oland i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Ujedinjenje Rusije i Francuske noćna mora ID

Obama nije obećao da će prestati sa isporukama oružja teroristima, niti da će obustaviti prodaju sirijske, libijske i iračke nafte, koju švercuju teroristi.

Ali ukoliko Obama bude odustao od prodaje naoružanja zemljama koje podržavaju DAEŠ (a spisak tih zemalja je prošle nedelje obelodanio Vladimir Putin), njega očekuje sudbina Džona Kenedija, koji je pokušao da učini američku politiku humanijom.

DAEŠ se bori protiv naroda, i samo narod može da pobedi ovu tvorevinu, zato što su je zapadni režimi stvorili.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala