Keri Prištini: Još treba da se radi na hapšenju terorista

© AP Photo / Visar KryeziuDžon Keri u poseti samoproglašnom Kosovu
Džon Keri u poseti samoproglašnom Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri je, nakon jednosatnog razgovora sa predstavnicima vlasti u Prištini i predstavnikom Srba na tamošnjem aerodromu, pohvalio ono što je do sada urađeno na hapšenju terorista, ali je dodao da na tome treba još više raditi, kao i da će formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK dovesti do stabilizacije odnosa.

Keri je rekao da treba naći zajednički jezik u politici i da je dijalog rešenje za sve probleme.

„Rasprava je uvek dobra u demokratiji, a posebno u Skupštini, uz uzajamno poštovanje. Nema mesta za suzavac“, rekao je Keri i istakao da će formiranje Specijalnog suda dovesti do stabilizacije odnosa.

Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Zašto je Amerika suspendovala ZSO na Kosmetu

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare tražio od kosovskih političkih lidera da se bore protiv korupcije, ali i da učine više da spreče mlade ljude da postanu džihadisti i da se priključe borbama u Iraku i Siriji.

„Vašington će blisko sarađivati sa Kosovom kako bi se pozabavio opasnošću od nasilnog ekstremizma, finansiranja terorizma i povratka boraca iz Sirije“, obećao je Keri.

On je pohvalio do sada učinjene napore na hapšenju terorista, ali je dodao da na tome treba još više raditi.

Izvinivši se zbog kratkog boravka u Prištini, Keri je rekao:

„Moja poseta je ovako kratka jer odmah idem u Beograd, gde ću razgovarati i o Briselskom sporazumu“, rekao je Keri i dodao da je sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, njegovim zamenikom Hašimom Tačijem i predstavnikom Srba Branimirom Stojanovićem razgovarao o ekonomiji i mogućnostima.

Po njegovom mišljenju, potpisivanje SSP-a predstavlja „veliki korak u pravcu integracije Kosova, koji ima podršku SAD i predsednika Baraka Obame“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Ne bi nas primili u EU, čak ni da priznamo Kosovo (video)

„Mi nikada ne bismo ugrozili nezavisno Kosovo“, dodao je Keri, a preneli su prištinski mediji.

Mustafa je rekao da će „uprkos delovanju opozicije protiv sporazuma sa Srbijom o formiranju Zajednice srpskih opština, Priština ipak nastaviti dijalog“.

Kosovo je, kazao je, okrenuto prijateljstvu sa SAD i oseća „odgovornost prema dobrim odnosima sa tom zemljom“, objavio je portal „Koha“.

Mustafa je dodao da „Kosovare posle potpisivanja SSP-a očekuje liberalizacija viznog režima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala