Italija traži teroriste pomoću „plejstejšena“

© Flickr / PROYukiko YamamotoSoni plejstejšn 3
Soni plejstejšn 3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija će pratiti komunikaciju među korisnicima elektronskog ćaskanja na „plejstejšenu“. Sprovedena istraga ukazuje da popularnu „Sonijevu“ konzolu mogu da koriste džihadisti za pripremanje novih napada, rekao je ministar pravde Andrea Orlando.
Vojnici sa gas maskama - Sputnik Srbija
Šta deca znaju o bezbednosti — treba li nam ONO i DSZ?

Ministar pravde Italije Andrea Orlando rekao je da će biti angažovano više prevodilaca kako bi se što bolje dešifrovale potencijalne pretnje.

„Internet nudi brojne mogućnosti za komunikaciju“, primetio je Orlando: „a istraga za borbu protiv terorizma je dokazala da ’plejstejšen‘ može biti ’alatka‘ koji se koristi, pa treba pratiti bilo koji oblik komunikacije“.

Oko 150 miliona evra će samo ove godine biti uloženo u jačanje informacionih sistema, rekao je ministar. Nove alatke će se koristiti za presretanje komunikacija preko „mesindžer“ usluga. Takozvani „kulturni posrednici“ će biti smešteni u zatvor kako bi se „sprečila radikalizacija koja se u ovom kontekstu razvila u drugim zemljama“ , rekao je Orlando.

Ovakvo preispitivanje „plejstejšena“ nastupilo je posle zaključka da iza napada na Pariz, u kome je poginulo 130 ljudi, a više od 340 povređeno, možda stoji funkcija „ćaskanja“ na „plejstejšenu“, rekao je belgijski četvrti savezni ministar za unutrašnje poslove Mar Jambon dva dana nakon napada, kada su obaveštajne službe otkrile skriveni kanal komunikacije u „Sonijevim“ konzolama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala