NATO još bez odluke o pozivu Crne Gore

© Flickr / Oliver Degabriele/Defence ImagesZastave Crne Gore i NATO-a
Zastave Crne Gore i NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora je prešla veliki put u evroatlantskim integracijama, a o tome da li će zvaničnoj Podgorici biti upućen poziv za članstvo raspravljaće šefovi diplomatija članica Alijanse u naredna dva dana.

„Ostaje još posla — a to je pozivnica Crnoj Gori koja bi započela proces pristupanja. To bi bila istorijska odluka i signal naše kontinuirane podrške i posvećenosti Zapadnom Balkanu. Ali, u ovom trenutku je rano prejudicirati o tome da li će odluka o pozivu stići“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Generlani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Crna Gora u „desetercu“: Milov NATO ciklus

Odgovarajući na pitanje crnogorskih novinara da li očekuje da će odluka o pozivu na Ministarskom sastanku biti pozitivna, nakon takve preporuke ambasadora članica NATO-a, Stoltenberg je rekao da takva odluka još nije donesena.

„Ministri će o tome odlučiti u sredu ujutro. To je nešto što se očekuje već duže vreme. Posetio sam Crnu Goru dva puta. Crna Gora je napravila napredak u vladavini prava i reformi bezbednosnog sektora, ali o upućivanju poziva odlučivaće ministri“, precizirao je Stoltenberg.

On je naveo da podrška javnog mnjenja u Crnoj Gori za priključivanje Alijansi raste.

Upitan da li postoji ruski uticaj na proteste i da li zvanična Moskva može sprečiti ulazak Crne Gore u NATO, Stoltenberg je kazao da su protesti deo demokratije.

„Neću spekulisati o tome ko se nalazi iza protesta, ali je legitimno da u jednoj zemlji imamo različita mišljenja o NATO-u“, rekao je on.

Stoltenberg je dodao da ako Crna Gora bude pozvana do samog ulaska u NATO će proći određeno vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala