Nikolić Obami: Vreme je da SAD pogledaju i na Srbiju

© Tanjug / PRES SLUZBA PREDSEDNISTVAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik SAD, Barak Obama
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i  predsednik SAD, Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas, na marginama globalnog klimatskog samita u Parizu, sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom, s kojim se saglasio da je Srbija na dobrom putu.

Nikolić, koji je u izjavi Tanjugu objasnio da je imao malo vremena za razgovor sa predsednikom SAD, istakao je da je američkom predsedniku poručio da je vreme da ta država pokaže jasan signal da Srbiju vidi „makar jednako onako kao što vidi Kosovo, jer je očigledno da je Kosovo na neki način favorizovano“.

Predsednik Srbije je naveo da je Obami rekao i da je ubeđen kako je Srbija na dobrom putu, s čim se, kako je istakao, saglasio američki predsednik.

Nikolić je rekao da su SAD partner Srbije, ali da u očima građana to prijateljstvo biva ugroženo time što, kako je kazao, kada treba nešto da se sprovede protiv Srbije, ta država tu tešku ulogu preuzima na sebe da prelomi.

Predsednik Srbije kaže da je sa kolegom iz SAD pokušao da razgovara i o svojoj budućoj poseti, ali su ga u tome omeli lideri ostalih država.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Planetu sačuvati od ekstremista i klimatskih promena

„Pokušali smo da razgovaramo o mojoj poseti SAD, ali to je već bio čitav stampedo predsednika ostalih država koji su shvatili da sa Obamom može i da se razgovara. Uleteli su. Nisu ni oni razgovarali, a prekinuo sam i ja i tako je to prošlo“, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić pozvao je danas u svom obraćanju lidere svih zemalja da sačuvaju našu planetu, kako od klimatskih promena, tako i od globalne opasnosti — terorizma i ekstremizma.

Glasanje u Unesku danas bih čekao s više optimizma

Nikolić je izjavio, posle razgovora s mnogim svetskim liderima, da bi glasanje o članstvu Kosova u Unesku sada čekao s više optimizma nego početkom novembra, kada je taj predlog odbijen.

„Mislim da bih danas sa mnogo više optimizma očekivao to glasanje, nego onako kada smo morali na brzinu da radimo. Danas je u svetu jasno da to nije bio dobar potez. I mnogi koji su u tome učestvovali čak su i u svojim državama izgubili poziciju, i o tome se ovde u Parizu otvoreno priča“, rekao je Nikolić.

On je napomenuo da je zahvalio svima koji su rekli „ne“ članstvu Kosova u Unesku, da je razgovarao sa onima koji su se uzdržali od glasanja, pa čak i predstavnicima država koje su otvoreno priznali nezavisnost Kosova, podržavali njeno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji i „pritiskali ostale“ da glasaju s tim ciljem.

Nikolić je dodao da je razgovarao i sa liderima država s kojima Vlada Srbije ostvaruje uspešnu ekonomsku saradnju i iz čiji država pokušava da privuče investitore.

„Razgovarao sam sa predsednicima država koje očigledno žele da pomognu Srbiji da stane na noge, pošto je Srbija to očigledno i zaslužila“, rekao je predsednik Nikolić.

On je dodao i da je Srbija zaslužila i otvaranje dva poglavlja sledećeg meseca što bi, kako je ocenio, bio znak ne samo da Srbija ide dobrim putem, već i znak dobre volje prema Vladi Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala