Bžežinski: Dobro je da je avion oborila Turska a ne Amerika

© AFP 2023 / JIM WATSONZbignjev Bžežinski
Zbignjev Bžežinski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reakcije svih strana u incidentu sa ruskim bombarderom Su-24, koji je oborila Turska, govore o napretku kada je reč o suzdržavanju od nasilja u regionu, smatra politikolog i bivši savetnik predsednika SAD Zbignjev Bžežinski.

Sve strane su pokazale razuman pristup problemu, ne samo u vezi sa avionom, već i u vezi sa celokupnom krizom u Siriji, rekao je Bžežinski u intervjuu za list „Politiko“ i istakao da je dobro što je ruski avion oborila Turska a ne Amerika.

Zbignjev Bžežinski - Sputnik Srbija
Bžežinski: Vojna operacija u Siriji dovela u pitanje autoritet SAD

„Dobro je što ruski avion nije oborila Amerika, i to negde u blizini Baltika, jer bi Rusija u tom slučaju mogla da reaguje sasvim drugačije, što bi dalje moglo da prouzrokuje vojnu intervenciju SAD“, rekao je on.

Bžežinski je izrazio optimizam po pitanju rešavanja konflikta u Siriji, rekavši da će upravo pregovori u Beču doprineti prevazilaženju sirijske krize.

Poljsko-američki politički naučnik i geostrateg takođe smatra da ostanak sirijskog predsednika Bašara el Asada na vlasti ne donosi Rusiji nikaku korist, bar ne u meri u kojoj je za Sjedinjene Države važan njegov odlazak.

Istovremeno, obe strane su, kako je rekao, zainteresovane da ne dozvole veliki međusobni sukob.

„Možda sam naivan, ali smatram da se radi o situaciji gde ulozi nisu toliko dramatični“, rekao je Bžežinski.

On je dodao da Rusija i Zapad dele interes obezbeđivanja stabilnosti u regionu, a kada je reč o odlasku sa vlasti sirijskog predsednika — malo je verovatno da će bilo koja strana žrtvovati svoje najvažnije interese zarad njegove sudbine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala