U pucnjavi u Koloradu ubijene tri osobe, devet ranjeno

© AP Photo / David ZalubowskiAmerički specijalac u Koloradu
Američki specijalac u Koloradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri osobe su ubijene, a devet je ranjeno u pucnjavi u Centru za planiranje porodice u Koloradu Springsu u američkoj državi Kolorado, koja je trajala skoro pet sati pre nego što se naoružani napadač predao policiji.

Identitet napadača još nije saopšten, a motivi napada za sada su nepoznati.

Lokalni listovi, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, sinoć su izvestili da je osumnjičeni identifikovan kao Robert Luis Dir (57), preneo je Rojters.

Kolorado, centar za planiranje porodice - Sputnik Srbija
Kolorado: Tri policajca ranjena u pucnjavi

Obično prometan deo grada blokiran je juče u predvečerje, dan nakon što su milioni Amerikanaca proslavili Dan zahvalnosti, zbog najnovijeg incidenta koji je bacio svetlo na propise o nošenju oružja u SAD.

Među ubijenima je jedan policajac, dok je ranjeno devet osoba, među kojima pet policajaca, a nijedan od povređenih nije u ozbiljnom stanju, rekao je gradonačelnik Džon Saters, preneo je AFP.

„Očigledno, izgubili smo dva civila, kao i jednog veoma hrabrog policajca“, rekao je on novinarima.

Za sada su nejasni motivi napada na Centar za planiranje porodice, koji se bavi i zdravljem žena.

Francuska agencija podseća da napadnuta ustanova pruža i usluge abortusa, te da je to udruženje na udaru kritika konzervativaca, među kojima se mnogi zalažu za zabranu prekida trudnoće u SAD i optužuju Centar da prodaje fetalne organe i delove tela za sopstveni profit podstičući žene na abortuse.

Postojali su i strahovi da neidentifikovani napadač kod sebe možda ima eksploziv, te je policija pažljivo ispitala mesto zločina nakon opsade.

Pre nego što je napeta opsada okončana predajom napadača, portparolka policije Ketrin Bakli upozorila je da je on u zgradu ušao sa nekim „predmetima“ i torbama.

Ona je dodala da je napadač bio naoružan nekom vrstom „dugačkog oružja“ poput puške, a neki očevici su naveli da su čuli pucnje iz automatskog oružja.

U trenutku kada je napadač otvorio vatru, na klinici se nalazio veliki broj ljudi, od kojih su se neki sakrili u jednoj bezbednoj prostoriji, a neki su prestrašeni pobegli iz zgrade i izašli na hladnoću, pozivajući u pomoć.

Policija je napravila obruč oko tog dela grada i preporučila stanovnicima da ostanu u svojim kućama.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je predsednika Baraka Obamu o incidentu obavestila njegova savetnica za unutrašnju bezbednost Liza Monako.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala