Oružje korišćeno u Parizu poreklom sa Balkana?

© Flickr / André Gustavo StumpfIlustracija - snajperista
Ilustracija - snajperista - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačke vlasti uhapsile su 34-godišnjeg muškarca osumnjičenog za ilegalnu nabavku i prodaju oružja, saopštilo je tužilaštvo. Sumnja se da je on prodavao oružje korišćeno u terorističkim napadima u Parizu i da je oružje kupljeno verovatno preko interneta, preneo je dnevnik „Bild“.

Oružje tipa „kalašnjikov“ — dve „zastave M70“, poreklom iz bivše Jugoslavije i dva AK47 napravljena u Kini — kupljeno je 7. novembra preko interneta od nemačkog prodavca iz Baden-Virtemberga, na jugozapadu Nemačke, navodi nemački list, pozivajući se na dokumenta tužilaštva u Štutgartu i nemačke istražitelje.

Osmnjičeni za organizaciju terorističkog napada u Parizu Abdelhamid Abaud - Sputnik Srbija
Ubijen „mozak operacije“ u Parizu

„Bild“ navodi i da se veruje da je osumničeni krijumčar oružja, koji je prodavao robu u internet-podzemlju, uhapšen.

Uvidom u njegovu elektronsku poštu utvrđeno je da je prodao „četiri ’kalašnjikova‘ jednom Arapinu u Parizu“.

Tužilaštvo u Štutgartu nije potvrdilo ovu informaciju.

U terorističkim napadima u Parizu 13. novembra poginulo je 130 ljudi, a 350 ih je povređeno.

Nemačka policija je juče u Berlinu uhapsila još dvojicu muškaraca, islamista, osumnjičenih da su se pripremali da izvedu „ozbiljnu nasilnu akciju opasnu po državu“. Međutim, oni su ubrzo pušteni.

Dragišić: Puške iz Zastave ne upliću Srbiju 

„Ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke ’Zastave‘, to ni na koji način ne može ’okriviti‘ Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom“, smatra profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu Zoran Dragišić. 

On objašnjava da su „Zastavinim“ oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

„Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je tamo moglo otići švercom, što se događalo ′90-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, sa bilo koje strane i da onda doći u ruke terorista“, objasnio je Dragišić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala