Rusi skoro zaboravili: Za komad kobasice Turci bi zabili nož u leđa

Pratite nas
Nakon raspada Sovjetskog Saveza, predstava o prijateljima i neprijateljima se u ruskom razmišljanju potpuno promenila, piše „Zidojče cajtung“.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Erdogan traži sastanak sa Putinom

Kada je Vladimir Putin izjavio da je Turska, oborivši avion Su-24, zabila Rusiji nož u leđa, on nije samo izrazio iznenađenje, piše „Zidojče cajtung“.

„Predsednik Ruske Federacije je time izvukao iz prašnjavog ormana dosta staru sliku neprijatelja — lukavog, krvožednog Turčina koji maše jataganom“, kaže se u listu.

Lik lukavog Turčina već odavno se urezao u umove Rusa, navodi nemački list. To se objašnjava mnogobrojnim ratovima koje su ruska i osmanska imperija vodile od 16. veka.

Bilal Erdogan, sin turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - Sputnik Srbija
Ruski avion oboren zbog interesa Erdoganovog sina

„Borba se vodila za Krim, Balkan i Kavkaz, za to čiji je bog pravi. Sećanja na krv koja su se prenosila s kolena na koleno, na paljenje i odrubljivanje glava učvrstila su se u ruskom folkloru mnogo dublje od sećanja Evropljana o muslimanskoj opsadi Beča“, podseća list.

Nakon raspada SSSR-a, predstava o prijateljima i neprijateljima se u spoznaji Rusa suštinski promenila, naglašava „Zidojče cajtung“.  

„Može se reći da su se na kraju rusko-turski odnosi u nekom stepenu normalizovali. Međutim, slika Turčina koji zabada nož u leđa bližnjem čim se pokrene priča o komadu kobasice, i dalje se nalazi na nekoj od gornjih polica ormana“, piše list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala