Erdogan: Turski piloti samostalno gađali Su-24

© AP Photo / Burhan OzbiliciRedžep Tajio Erdogan
Redžep Tajio Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Piloti turskih lovaca F-16 samostalno su počeli da gađaju ruski avion, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Istanbul - Sputnik Srbija
Turska nema prava da zatvori prolaz kroz Bosfor i Dardanele

„Turska nije zainteresovana za stvaranje napetosti sa Rusijom. Naše zemlje poseduju konsultativni savet na visokom nivou, imamo veoma razvijene ekonomske odnose. Ne želimo napetost prema takvoj zemlji kao što je Rusija. Turska apsolutno nije želela da se incident poput ovog dogodi, međutim, on se dogodio. Međutim, mi ga ne ocenjujemo kao izvor napetosti. Naše zemlje treba da pruže jedna drugoj ruku i nastave da sarađuju“, rekao je turski predsednik, prenosi Frans 24.

Prema Erdoganovim rečima, turski lovci su odluku da gađaju avion doneli samostalno.

„Prema ustanovljenim pravilima o otvaranju vatre, lovci F-16 su počeli da gađaju ovaj avion“, saopštio je predsednik.

Turski avioni F16 - Sputnik Srbija
Turska obustavila letove iznad Sirije

„Ne treba zaboraviti da je pilot koji se nalazi na nebu obavezan da ’automatski‘ ispuni svoj zadatak, nije mu potrebno drugo naređenje, upoznat je sa pravilima za otvaranje vatre“, dodao je turski predsednik.

„Potpuno je nemoguće sve to oceniti kao razlog za početak rata, jer svaka država ima slična pravila za otvaranje vatre“, naglasio je Erdogan, odgovarajući na pitanje da li će sada biti rata sa Rusijom.

U utorak je u Siriji oboren ruski bombarder Su-24. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je avion oboren raketom tipa vazduh—vazduh, ispaljenom sa turskog aviona F-16 iznad sirijske teritorije i pao u Siriju, četiri kilometra od granice sa Turskom. Ruski predsednik je nazvao ovaj incident „nožem u leđa“ od strane saučesnika terorista. Ministarstvo odbrane je saopštilo da će sada sve akcije ruske avijacije biti izvođene pod zaštitom sistema S-400 i krstarice „Moskva“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala