Ubica ruskog pilota Turčin – komandant sirijskih Turkmena (video)

© REUTERS / Reuters TV/HaberturkKombo - fotografije prikazuju pad ruskog aviona Su-24 nakon što ga je pogodio turski avion F-16 na sirijskoj teritoriji, u blizini granice sa Turskom, 24. novembra 2015.
Kombo - fotografije prikazuju pad ruskog aviona Su-24 nakon što ga je pogodio turski avion F-16 na sirijskoj teritoriji, u blizini granice sa Turskom, 24. novembra 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubica ruskog pilota iz oborenog aviona Su-24 u blizini tursko-sirijske granice je građanin Turske, komandant Turkmena u Siriji Alparslan Čelik, koji se na video-snimku otvoreno hvalio kako je njegova banda pucala na pilote koji su se katapultirali.

Komandant Turkmena u Siriji i članovi njegove bande pucali su na ruske pilote, a kasnije su to sami priznali pred kamerama.

„Kada smo ih uhvatili oni su već bili mrtvi“, rekao je Čelik.

„Obojica?“, zapitao je novinar.

Portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Ko je „igrao“ oko tela ruskog pilota?

„Obojica!“, potvrdio je komandant i dodao da će njegovi drugovi da ih donesu.

„Oni su poginuli dok su se spuštali na zemlju?“, ponovio je novinar pokušavajući da utvrdi tačan sled događaja.

„Da, naši drugovi su pucali na njih sa zemlje. Svi smo pucali. Oni su poginuli u vazduhu“, potvrdio je Čelik.

​Reči komandanta Čelika, međutim, nisu istina, budući da je drugi pilot preživeo. 

Komandant Turkmena u Siriji Alpaslan Čelik ispostavilo se da je građanin Turske, sin bivšeg gradonačelnika grada Keban. Pripadnik je radikalne militarizovane organizacije koja je povezana sa turskom partijom nacionalnog pokreta.

Sirijski Turkmeni sprovode politiku Erdogana u Siriji

Turkmenski odredi, koji se mahom nalaze na severu Sirije, bore se protiv sirijske vlasti još od 2012. godine. Prema nekim podacima, njih ima ukupno oko 10 hiljada i predstavljaju glavnu silu koja sprovodi tursku politiku u Siriji.

Deo Turkmena borio se zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom protiv sirijske vojske koju predvodi predsednik Bašar el Asad. Njihov glavni cilj je svrgavanje Asada, a kako bi to dostigli pribegavaju i saradnji sa terorističkim organizacijama poput Nusra fronta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala