Obama aminovao obaranje ruskog aviona

© AFP 2023 / FATIH AKTAS / POOLPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Barak Obama
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski političari i vojni eksperti se slažu — napad na ruski bombarder Su-24 u Siriji bio je pažljivo isplaniran. To je, kako tvrde arapski mediji, potvrdio čak i izvor u administraciji turskog predsednika Redžepa Erdogana, koji je naveo da je ceo događaj izrežiran u dogovoru sa Vašingtonom. Obama i Erdogan sreli su se na G20 i tu sve utanačili.

„Očigledno je da turski lider pati od velike nesanice, koju mu izazivaju akcije ruskih Vojno-vazdušnih snaga u Siriji i koje uništavaju naftnu infrastrukturu ID. I nije tajna da je Turska glavni uvoznik švercovane nafte po sniženim cenama sa teritorije koju kontroliše ID“, navodi arapski list „Mepanorama“.

Redžip Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska će ponovo postupiti isto

Prema informacijama ovog medija, inicijativa o obaranju ruskog aviona potekla je od Erdogana.

„Izvori bliski administraciji turskog predsednika citiraju Erdogana, koji je tokom susreta sa Obamom predložio njemu da u cilju upozorenja obore ruski avion. Obama je na trenutak razmislio, a zatim je klimnuo glavom“, dodaje list.

Samim tim, zaključuje izvor iz krugova turske vlasti, Obama je bio upoznat sa mogućim napadom na ruski bombarder.

O tome da je napad na ruski avion mogao biti osmišljena akcija, koju je isplanirala Turska zajedno sa SAD, govorio je i šef komiteta Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov. 

„To je bila osmišljena akcija, za nju su se pripremali“, rekao je Puškov.

On je naglasio da će dugoročne posledice takvog postupka za Tursku biti „veoma negativne“.

„Sumnjam da je Turska hitno stupila u kontakt sa Vašingtonom i da je Vašington odmah dao zeleno svetlo za takvu akciju. Mislim da je takva akcija Turske (ranije) razmotrena“, dodao je Puškov.

Turski tok - Sputnik Srbija
„Turski tok“ može biti zamrznut

Prema njegovim rečima, tome svedoči i podrška koju je Turska dobila od američkog predsednika Baraka Obame i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji su rekli da je „Turska imala pravo da brani svoj suverenitet“.

U sredu je čak i zamenik predsednika prokurdske Narodne demokratske partije Turske Idris Baluken takođe izjavio da je napad na ruski vojni avion bila ranije planirana akcija.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da napad na Su-24 liči na „pažljivo isplaniranu provokaciju“. Bez obzira na to, dodao je ministar, Rusija ne planira sa Turskom da ratuje.

U Moskvi veliki broj pitanja izaziva i činjenica da linija za hitne veze Turske nije bila u funkciji ni pre ni posle incidenta sa Su-24, dodao je ruski ministar.

„I to takođe postavlja ozbiljna pitanja“, rekao je Lavrov.

On je takođe podsetio da je napad na ruski bombarder izvršen odmah nakon što je ruska avijacija počela da nanosi udare po naftnoj strukturi u Siriji, koja je „u rukama“ terorista ID.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Kako će Putin kazniti Tursku?

Stalni izaslanik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov takođe je izjavio da ruski avion Su-24 nije povredio vazdušni prostor Turske, a da je čitav incident u vezi sa napadom na avion bio unapred planiran.

„Nije bilo povrede turskog vazdušnog prostora. Pri toj brzini, kakvu razvijaju takvi avioni, prelet nad teritorijom susedne zemlje trajao bi samo nekoliko sekundi. To je mnogo manje vremena nego što je potrebno, u ovom slučaju turskim lovcima da se po naređenju pripreme, polete i obore ruski avion“, rekao je Čižov.

Prema njegovim rečima, ta činjenica jasno ukazuje „da je ceo incident bio planiran unapred“.

Vojni eksperti takođe smatraju da je obaranje ruskog aviona unapred planirano.

„Turci su nekoliko dana ’lovili‘ ruske avione. Čim bi naši avioni uzleteli, Turci su odmah podizali svoje,  i prilikom prelaska naših bombardera u područje borbenih dejstava u vazduhu se neprestano nalazilo četiri do šest turskih F-16. Nekoliko puta turska komanda slala je avione do linije napada, a zatim su se vraćali nazad. Takve postupke su objasnili time da „pružaju pratnju stranim avionima“, naveo je vojni ekspert Vladislav Šurigin.

Ruski vojnici čuvaju stražu u blizini sistema protivvazdušne odbrane S-400 - Sputnik Srbija
Stručnjaci: S-400 u Siriji upozorenje Ankari

Zanimljivo je, međutim, da od utorka, kada je ruski bombarder oboren u Siriji, turske vlasti neprestano daju kontradiktorne izjave o okolnostima pod kojima je došlo do nesreće.

Odmah nakon vesti o incidentu, turski zvaničnici su saopštili da je ruski Su-24 oboren nakon što je povredio turski vazdušni prostor. Ali u sredu su već „okrenuli ploču“, pa se sada predsednik Turske Redžep Erdogan pravda kako navodno avijacija njegove zemlje nije znala da Su-24 pripada Rusiji. Nedosledne izjave direktno ukazuju da turska strana „nešto“ zataškava.

Čak su i turski saveznici iz Pentagona izjavili da ne mogu da potvrde da je ruski avion ušao u turski vazdušni prostor.

S druge strane, direktor Instituta nacionale energetike Rusije Sergej Pravosudov smatra da Turska „otvoreno igra na ruku Vašingtonu“, i da otvoreno provocira Rusiju, kako bi Moskva odgovorila.

„Ruske vlasti odlučile su da izgrade ’Turski tok‘, kako bi zaobišle Ukrajinu i obezbedile isporuke gasa u Tursku. Ali, kada je bilo objavljeno da će gasovod ići u Austriju kroz Grčku, Srbiju i Makedoniju, u Makedoniji su izbili neredi, iako je do tog trenutka situacija u zemlji bila potpuno mirna…“, rekao je ekspert, dodajući da iza događaja u Makedoniji stoje Amerikanci, a da je sada „došla na red Turska“.

Podsećanja radi, 24. novembra turski F-16 oborio je ruski Su-24. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da će ovaj incident ostaviti ozbiljne posledice na odnose dveju zemalja. On je opisao incident kao „udarac u leđa Rusiji“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala