Rusija šalje još 12 aviona u Siriju?

© Sputnik / Dmitriy VinogradovRuski pilot ulazi u borbeni avion Su-24 pre uzletanja sa avio-baze Hmejmim u Siriji
Ruski pilot ulazi u borbeni avion Su-24 pre uzletanja sa avio-baze Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija razmišlja o mogućnosti da pošalje još 10-12 aviona u avio-bazu Hmejmim u Siriji, kako bi se osigurala pokrivenost svakog od 24 bombardera, piše ruski „Komersant“, pozivajući se na vojne izvore.
Building gas pipeline. File photo - Sputnik Srbija
Moskva može žestoko da uzvrati Ankari

„Sada će svaki od 24 bombardera leteti uz podršku borbenih aviona“, piše „Komersant“ i dodaje da, prema vojnom izvoru, ruski Generalštab razmišlja da u tu svrhu u Siriju pošalje 10-12 borbenih aviona.

Ankara tvrdi da je oborila ruski avion jer je narušio turski vazdušni prostor. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je avion oboren raketom vazduh—vazduh koji je ispalio turski F-16 iznad sirijske teritorije, i da je pao na 4 kilometra od granice sa Turskom.

Satelitski snimak leta Su-24 - Sputnik Srbija
Satelitski snimak — bombarder Su-24 nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Ruski Generalštab i sirijska vazdušna komanda potvrdili su da Su-24 nije prešao u turski vazdušni prostor i da oboren iznad sirijske teritorije. Kopilot aviona, koji je preživeo obaranje letelice, rekao je novinarima da Su-24 nije dobio nikakva upozorenja od turske strane i dodao da avion nije narušio vazdušni prostor Turske.

Krajem septembra Rusija je počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države. Vojna operacija pokrenuta je na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U utorak, ruski avion Su-24 oboren je u Siriji, a pilot je ubijen kada je sleteo padobranom. Kopilot je preživeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala