Erdogan: Turska će ponovo postupiti isto

© AP Photo / Burhan OzbiliciRedžip Tajip Erdogan
Redžip Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će u slučaju kršenja turskih vazdušnih granica njegova zemlja odgovoriti na isti način kao prilikom incidenta sa obaranjem ruskog bombardera Su-24.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Turska namerno uvodi odnose sa Rusijom u ćorsokak

„Ako se danas dogodi isto takvo kršenje naših vazdušnih granica, mi ćemo dati isti takav odgovor“, rekao je on na sednici šefova seoskih administracija u Ankari.

Moskva i Ankara našle su se u žestokom klinču, nakon što je Turska oborila ruski avion Su-24 u Siriji. Ruski predsednik Vladimir Putin je ovaj napad okarakterisao kao „nož u leđa Rusiji od saučesnika terorista“ i upozorio je da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

Turska smatra Rusiju strateškim partnerom i uznemirena je njenom reakcijom na incident sa Su-24, rekao je Erdogan.

Međutim, reakciju Kremlja da prekine sve zajedničke projekte sa Turskom Erdogan je nazvao „emotivnom i neprikladnom za političare“.

Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev: Kontramere protiv agresije Turske

Turski lider je najavio da će Ankara nastaviti da podržava umerene pobunjenike i Turkmene koji se bore protiv sirijske vlade.

Erdogan je rekao i da Turska ne kupuje naftu od Islamske države, dodajući da izjave o tome da Ankara podržava teroriste treba da se dokažu.

„Pričaju da Turska kupuje naftu od Islamske države. Svako zna odakle nabavljamo energente. Većinom iz Rusije, zatim iz Irana, Azerbejdžana i severnog Iraka. Neka dokažu da kupujemo od ID. Neka oni koji nas optužuju da kupujemo naftu od ID to i dokažu. Ako tražite izvore finansiranja ID, prva adresa kojoj treba da se obratite je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada i onih koji ga podržavaju“, naglasio je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala