Obaranje ruskog aviona — provociranje Rusije (video)

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Uđi u bazu fotografijaRuski SU-24 bombarder
Ruski SU-24 bombarder - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina stručnjaka saglasna je da agresivni potez Turske, obaranjem ruskog Su-24, nije proporcionalan pretnji koju je predstavljao ruski bombarder, kao i da je u pitanju isplanirana provokacija uperena ka Moskvi. Istovremeno, mnogo nedoumica izazivaju snimci koji su bili objavljivani na socijalnim mrežama ubrzo nakon pada aviona.

Pokušavajući da opravda potez turske vojske, predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su piloti 17 sekundi do obaranja Su-24 uspeli 10 puta da upozore ruske pilote.

Sudeći po snimcima koji je objavljen na turskoj televiziji, piloti turskog F-16 su upozoravali rusku ekipu na engleskom jeziku.

Na snimku se čuje glas turskog pilota koji izgovara: „You are approaching Turkish aerospace, change your heading south immediately“, što u prevodu znači „Približavate se vazdušnom prostoru Turske, promenite kurs na jug momentalno“.

Statistički gledano, čovek tu frazu može da izgovori za pet sekundi.

Istovremeno, mnogo sumnje stvara i činjenica da je odmah nakon pada aviona objavljeno mnoštvo snimaka iz različitih uglova.

Sve snimke je turska televizija odmah počela da emituje u svojim programima.

Turski kanal „Haberturk“ saopštio je da je njihov snimak aviona bio puka slučajnost.

„Snimak je napravila naša ekipa. U provinciji Hataj svakodnevno odvija se mnoštvo stvari, posebno na granici sa Sirijom, tako da su naši operateri uvek na terenu. Pad aviona oni su snimili slučajno, čim su primetili nešto na nebu – uključili su kameru“, saopštio je predstavnik turskog TV kanala.

Prema verziji ruskog Ministarstva odbrane, bombarder Su-24 oborili su turski lovci nad teritorijom Sirije na udaljenosti od jednog kilometra od granice sa Turskom. Oba pilota uspela su da se katapultiraju, međutim samo jedan vojnik je preživeo. Drugi pilot je ubijen od strane pripadnika „umerene opozicije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala