Rusija šalje 300 dizel generatora Krimu, Kijevu ukida ugalj

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaUgalj u rudniku Čeljuškincev u Donjecku
Ugalj u rudniku Čeljuškincev u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je najavio danas da će Rusija isporučiti dodatnih 300 dizel generatora Krimu, koji je bez struje od noći između petka i subote, 22. i 23. novembra, kada su nepoznate osobe minirale stubove za energetsko snabdevanje u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

„Angažovali smo se na dodatnom raspoređivanju dizel generatora na Krimu kako bismo zadovoljili potrebe, naročito u onim selima gde ne postoji energetski sistem“, izjavio je Novak za rusku radio-stanicu Vesti FM.

Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Rusija će možda odgovoriti Ukrajini zbog isključenja struje na Krimu

Na teritoriji Krima uvedeno je vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača. Krim u velikoj meri zavisi od ukrajinske struje, pošto čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine.

Novak je rekao i da se izgradnja „energetskog mosta“ kojim će biti povezana teritorija ruskog regiona Krasnodara sa Krimom odvija po planu.

„Sve tvrdnje da su se radovi odužili potpuno su neutemeljene. Upravo je suprotno, gradnja se odvija po planu koji smo dogovorili u projektnoj dokumentaciji“, kazao je ministar, i dodao da će prva faza projekta izgradnje mosta koji će električnom energijom snabdevati Krim biti odobrena u decembru 2015. godine.

Novak je dodao i da bi Rusija mogla doneti odluku o obustavi isporuke uglja Ukrajini, što bi bila kontramera za energetsku blokadu Krima.

Krim - Sputnik Srbija
Nemačka: Isključivanje struje Krimu – krivično delo Ukrajine

„Možda u ovoj situaciji, treba da preduzmemo relevantnu odluku o okončanju isporuka uglja naših komercijalnih organizacija koje snabdevaju ugljem ukrajinske elektrane“, izjavio je on.

Premijer Krima Sergej Aksjonov je rekao danas da je veliki broj naseljenih područja na Krimu i dalje bez struje.

„Nažalost, imamo veliki broj naseljenih mesta gde se struja uopšte ne isporučuje, a posebno je za žaljenje to što službenici zaduženi za rešavanje problema nestanka struje nisu ispunili svoje zadatke“, kazao je Aksjonov na sastanku kabineta.

Električni vodovi u Lviv regionu - Sputnik Srbija
Ko je ostavio Krim bez struje

Ministar Novak je takođe jutros najavio da će zvanična Moskva danas ili sutra obustaviti isporuke gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa.

Rusija je pre manje od dva meseca obnovila isporuke Kijevu, nakon što su dve zemlje potpisale ugovor o obezbeđivanju isporuka do marta naredne godine.

Ukrajina je od tada, prema rečima Novaka, samo jednom imala avansnu uplatu za gas, zbog čega će Moskva, kako je rekao, „danas ili sutra“ obustaviti isporuke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala