Nosač aviona „Šarl de Gol“ počinje operaciju u Siriji

© AFP 2023 / Bertrand LangloisNosač aviona "Šarl de Gol"
Nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski nosač aviona „Šarl de Gol“ koji se nalazi na čelu brodova koji su stigli u nedelju u rejon istočnog Mediterana spreman je da započne operaciju protiv terorista u Siriji.
Francuski vojni avioni Rafal (l) i Super Etendard na nosaču vaiona Šarl de Gol - Sputnik Srbija
Nosač aviona „Šarl de Gol“ sutra počinje operaciju protiv terorista

Kako je saopštio u nedelju šef Ministarstva odbrane Francuske Žan-Iv le Drian, „nosač aviona biće spreman za službu od ponedeljka 23. novembra“. Komandir broda Erik Malbruno takođe je rekao da da će od 23. novembra „Šarl de Gol“ „moći da izvodi udare“.

Tačna pozicija „Šarla de Gola“ nije objavljena zbog bezbednosti. On će prvo biti dislociran u Mediteranu, a zatim će se premestiti u Persijski zaliv.

Očekuje se da će pohod nosača aviona trajati najmanje četiri meseca, saopštili su francuski mediji, mada se misija može i produžiti.

Uz pomoć nosača aviona Francuska će naneti maksimalnu štetu Islamskoj državi, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

„Složili smo se da ćemo nastaviti da izvodimo udare koji će biti sve intenzivniji. Biraćemo ciljeve čije uništenje će omogućiti da se Islamskoj državi nanese maksimalna šteta — naš nosač aviona ’Šarl de Gol‘ može da izvodi jake udare“, rekao je Oland

Na brodu se nalazi 18 lovaca „rafal“, 8 supersoničnih aviona „Dassault Super-Etendard“, kao i daba palubna aviona „Hokaj“. Posada nosača aviona ima 1.900 mornara, pilota i mehaničara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala