Američki avion od 115 miliona dolara pao na testu

Pratite nas
Najnoviji američki avion AS-130J „gostrajder“ biće otpisan jer nije prošao testiranje: tokom probnog letenja on se prevrnuo. Avion je tokom leta naglo izgubio visinu, ali su piloti uspeli da ga vrate u prvobitan položaj i da se uspešno prizemlje.

Letelica vredna 115 miliona dolara više se nikada neće vinuti u vazduh. To nije prvi avion kompanije „Lokhed Martin“ sa ozbiljnim nedostacima, stvoren na osnovu zastarele konstrukcije. 

Posle ispitivanja novog aviona Ratnog vazduhoplovstva SAD doneta je odluka da se ova letelica otpiše, saopštila je komisija za istragu uzroka havarije. 

Strateški bombarder TU-95 - Sputnik Srbija
Krstareće rakete Iks–101 — nove kandže ruskog „medveda“ (video)

Tokom ispitivanja avion je naglo izgubio visinu, izvodeći manevre srednjeg stepena rizika na 4,5 kilometra nad Meksičkim zalivom. Letelica se spustila na 1,5 kilometar, nakon čega je došla u horizontalan položaj. Posada nije stradala, ali „gostrajder“ nije prošao test. 

Model AS–130J proizvela je kompanija „Lokhed Martin“. Njegove osnovne funkcije su podrška kopnenim snagama i isporuka robe. Njegova cena je 115 miliona dolara. 

Iako ovu modifikaciju predstavljaju kao potpuno novu, u njenoj osnovi je Si–130 „herkules“ koji je svoj prvi let izveo još 1955. godine. Bivši američki pilot, pukovnik u penziji Sultan Mahmud Hali, smatra da je avion tehnički zastareo. 

„To je stara tehnologija. Neophodno je pažljivije sprovesti naučno–istraživački i konstruktorski posao. Najveći deo ispitivanja trebalo je voditi na zemlji, kako se ne bi rizikovali životi ljudi. U početku sam mislio da će ceo program zatvoriti, ali sada je jasno da se to neće desiti. Ne dopada im se da odustaju od projekata u koje su uloženi velika snaga i sredstva“, rekao je Hali. 

Lovac Su-35 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovac Su-35

To nije prva američka letelica koja je zasnovana na staroj tehnologiji i koja je doživela fijasko, bez obzira na stotine miliona dolara koji su potrošeni za modernizaciju. 

Najupečatljiviji primer je lovac F–35 koji je takođe izradio „Lokhed Martin“. Potpukovnik američke vojske u penziji Karen Kvjatkovski smatra da je obnavljanje starih modela jalov posao. 

„Previše novca trošimo na raznu vojnu tehniku i ovaj avion nije izuzetak. Uzimamo veoma stari model S–130 i pokušavamo da ga doteramo, da ga učinimo interesantnijim. I pogodite kakav je rezultat? Ne baš uspešan. Odličan primer za to je F–35. On je zasnovan na prethodnim modelima lovaca. Ovaj avion ne funkcioniše kako treba, a njegova cena se pokazala mnogo većom nego što se pretpostavljalo. To je veoma skup lovac koji ničemu ne služi i koji ima ozbiljne nedostatke“, rekao je Kvjatkovski. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala