Italija i Francuska zainteresovane za Južnoevropski gasovod

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisIzgradnja gasovoda
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska i Italija zajedno sa Grčkom i nizom drugih zemalja zainteresovane su za izgradnju Južnoevropskog gasovoda i za isporuku gasa sa teritorije Grčke u zemlje Centralne Evrope, rekao je novinarima izvor u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine Grčke.

„I druge zemlje su zainteresovane za ruski projekat, na primer, Italija i Francuska“, rekao je izvor.

Gas - Sputnik Srbija
Zeleno svetlo iz Brisela (ni)je dovoljno za izgradnju gasovoda „Tesla“

Na pitanje kako na ovaj projekat utiče američki faktor, predstavnik Ministarstva energetike Grčke je odgovorio da su SAD zainteresovane za Transjadranski gasovod (TAP) i interkonektor Grčka–Bugarska.

„SAD su zadovoljne što postoje ova dva projekta“, rekao je izvor. 

Prema njegovim rečima, na pregovorima u Atini u oktobru, u kojima je učestvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta SAD za međunarodna energetska pitanja Amos Hokstejn, nije bilo detaljnog razmatranja ruskog gasovoda“.

„Ne bi bilo baš u redu da američka strana pokreće to pitanje“, rekao je tada Hokstejn. 

Bivši ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis, koji je smenjen u julu ove godine, izjavio je ranije da je Hokstejn na pregovorima u Atini otvoreno govorio da se SAD protive izgradnji novog gasovoda umesto Južnog toka za isporučivanje ruskog gasa u Evropu. SAD ne žele taj gasovod, što je direktno objasnio Hokstejn, rekao je bivši grčki ministar. On je dodao da Grčka vodi pregovore o promeni uslova sporazuma za Transjadranski gasovod. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala