Jedan od uhapšenih u Briselu optužen za terorizam

© AP Photo / Virginia MayoOklopno vojnio vozilo parkirano ispred glavne železničke stanice u centru Brisela u subotu, 21 novembar, 2015
Oklopno vojnio vozilo parkirano ispred glavne železničke stanice u centru Brisela u subotu, 21 novembar, 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražni sudija u Briselu podigao je optužnicu zbog terorizma jednom uhapšenom tokom policijske operacije koja je u belgijskoj prestonici i mestu Šarlerua izvedena u nedelju uveče. Petnaestoro uhapšenih pušteno je na slobodu, saopštilo je Generalno tužilaštvo Belgije.

„Istražni sudija Brisela, specijalizovan za pitanja terorizma, danas je odredio pritvor jednom čoveku koji je lišen slobode tokom operacije u nedelju uveče. On je optužen za učešće u akcijama terorističke grupacije i u terorističkom napadu u Parizu“, saopštilo je tužilaštvo. 

Belgijski vojnici patroliraju u centru Brisela - Sputnik Srbija
Nova racija u Briselu

U saopštenju se navodi da „su ostalih 15 uhapšenih ispitali saradnici federalne kriminalne istrage, a zatim su pušteni na slobodu“.

Mediji su saopštili da je reč o 39-godišnjem Marokancu koji je osumnjičen da je pomogao Salahu Abdeslamu, za kojim se traga zbog terorističkih napada.

To je treći okrivljeni za napade u Parizu. Dvojici muškaraca koji su uhapšeni 14. novembra u briselskoj emigrantskoj komuni Molenbek optužbe su izrečene 16. novembra. Reč je o prijateljima Salaha Abdeslama za kojim se traga zbog terorističkih napada – Amze Atuu i Mohamedu Amriju koji su s njim doputovali iz Brisela u noći kada su se dogodili napadi.

Belgijske specijalne snage policije  na stambenoj zgradi  u potrazi za bombom u Briselu - Sputnik Srbija
U akciji u Briselu 16 uhapšenih (video, foto)

Tužilaštvo je takođe saopštilo da su dvojica od petorice ljudi uhapšenih u ponedeljak tokom racije u oblasti Brisela i Liježa oslobođena, dok se odluka o preostaloj trojici očekuje u utorak. 

„Ostala trojica se dodatno proveravaju. Istražni sudija će sutra doneti odluku o njihovom mogućem zadržavanju pod stražom“, saopštilo je belgijsko tužilaštvo. 

Inače, u Belgiji je i dalje na snazi najviši nivo pretnje od terorizma. 

„Smatramo da se i dalje suočavamo s istim pretnjama, neću da ih ponavljam. Mogući ciljevi ostaju isti oni koji su naznačeni juče: to su mesta na kojima ima mnogo ljudi, tržni centri, javni saobraćaj“, izjavio je belgijski premijer Šarl Mišel posle zasedanja nacionalnog saveta za bezbednost. 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala