Obama pozvao Putina u borbu protiv ID

© AP Photo / Lai Seng SinBarak Obama u Kuala Lumpuru, Malezija
Barak Obama u Kuala Lumpuru, Malezija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama poručio je danas da Sjedinjene Američke Države i njihovi međunarodni partneri neće popustiti u borbi protiv Islamske države i upozorio da svet neće prihvatiti napade ekstremista na civile u Parizu i drugde kao „novonastalo normalno stanje“.

Završavajući svoj devetodnevni obilazak Turske i Azije, Obama je, takođe, pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da se pridruži koaliciji na čelu sa SAD, podsetivši da je ID optužena za prošlomesečno obaranje ruskog putničkog aviona u kojem je ubijeno 224 ljudi, prenosi AP.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Naći ćemo teroriste i kazniti ih (video)

„On (Putin) mora da goni ljude koji su ubili ruske državljane“, istakao je Obama, pre nego što je iz Malezije krenuo za Vašington.

Američki predsednik je obećao da će uništiti Islamsku državu.

„Uništenje ID ne samo da je realan cilj, već nameravamo da ga ispunimo. Uništavamo ih“, rekao je Obama na sastanku lidera ASEAN-a u Kuala Lumpuru.

Američki predsednik je takođe naveo da namerava da pokrene lov na lidere ID, prekine kanale finansiranja te organizacije i oslobodi teritorije koje zauzimaju militanti.

Američki predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama objavio uslove proširenja vojne saradnje sa Rusijom

Obama je posetio i Filipine i Tursku, gde se sa Putinom sastao na marginama međunarodnog samita.

Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je primetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umerene pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na dužnosti, Obama je pozvao Rusiju na „strateško prilagođavanje“ uz okončanje podrške sirijskom predsedniku.

Sa Obamom će se u utorak u Beloj kući sastati francuski predsednik Fransoa Oland, a kako je predviđeno, razgovaraće o načinima da se ojača međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države.

Nakon toga, Oland će se otputovati u Rusiju, gde će razgovarati sa Putinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala